Nieuws
vrijdag, 07 okt 2022

"Hef parlementaire onschendbaarheid El Kaouakibi op!”

Het fraudeonderzoek naar het parlementslid Sihame El Kaouakibi dat deel uitmaakte van de fractie van Open VLD is afgerond. Het parket wil haar nu voor de rechter brengen en vraagt daarom de opheffing van haar parlementaire onschendbaarheid. “Die had al veel langer opgeheven moeten zijn”, zegt Chris Janssens, de fractieleider van het Vlaams Belang in het Vlaams Parlement. “Er moet zo snel mogelijk duidelijkheid komen over het subsidiemisbruik waarvan ze beschuldigd wordt.”

Het Antwerpse parket-generaal heeft Vlaams Parlementsvoorzitter Liesbeth Homans (N-VA) gevraagd om de parlementaire onschendbaarheid van Sihame El Kaouakibi op te heffen. Die wordt verdacht van fraude met subsidies voor haar vzw Let’s Go Urban. Het parket heeft het onderzoek naar de voormalige Open Vld-politica afgerond en wil haar nu kunnen vervolgen. Hiervoor moet echter eerst haar parlementaire onschendbaarheid worden opgeheven. Hoewel El Kaouakibi wegens ‘ziekte’ al twee jaar niet meer in het parlement is geweest, is zij nog steeds onschendbaar. Het is het Vlaams Parlement dat de opheffing van de onschendbaarheid moet goedkeuren.

Na twee jaar afwezigheid geniet El Kaouakibi nog steeds parlementaire onschendbaarheid

“Het is eigenlijk onbegrijpelijk dat El Kaouakibi na twee jaar afwezigheid nog steeds over haar parlementaire onschendbaarheid beschikt”, zegt Janssens. “Bij andere politici in een gelijkaardige situatie zou dit ongetwijfeld niet zoveel tijd in beslag nemen, maar we weten dat deze politica wel van meer privileges kon genieten.”

Het misbruik van subsidiegeld waar El Kaouakibi van verdacht wordt, is nochtans niet min. “Ze wordt nu alleen vervolgd voor subsidies ten belope van 500.000 euro die ze van de stad Antwerpen ontving”, aldus Janssens. “Maar van de Vlaamse overheid ontving zij sinds 2012 ook 1.363.622 euro. Voormalig minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld) gaf haar zelfs een voorschot van zo’n 320.000 euro zonder dat ze zelfs maar een factuur moest tonen. ”

De grootschalige subsidiezwendel was enkel mogelijk doordat El Kaouakibi steun kreeg van het volledige politieke establishment. “Alle andere partijen, waaronder ook de N-VA, voerden haar als rolmodel op en overlaadden haar met subsidies”, herinnert Janssens eraan. “Zij hebben dan ook allemaal boter op het hoofd en hun verantwoordelijkheid moet tot op het bot worden uitgezocht. Het ziet er echter niet naar uit dat zij veel geleerd hebben, want de Vlaamse subsidies naar allerlei multiculturele instellingen blijven rijkelijk vloeien."