Nieuws
woensdag, 03 nov 2021

Heksenjacht bij Defensie wordt opgevoerd

Het Vlaams Belang is niet te spreken over de aan de gang zijnde heksenjacht binnen Defensie tegen alles wat Vlaams en rechts is. “Politie en Defensie hebben elf huiszoekingen verricht in het kader van een grondig onderzoek naar ‘extreemrechts’ binnen het Belgisch leger”, aldus Kamerlid Annick Ponthier. “Meer precies een onderzoek naar ‘extreemrechtse haatboodschappen’ op online fora.”

De bewuste huiszoekingen bij Defensie vonden plaats in de kazernes van Sint-Truiden, Heverlee en Florennes en in de privéwoningen van acht militairen of hun familieleden. Het onderzoek zou een uitloper van de zaak-Jürgen Conings zijn, al staat het niet in direct verband hiermee. “De speurders waren op zoek naar ‘haatboodschappen’ tegen minderheden, die zogezegd kunnen leiden tot het aanzetten tot het plegen van misdrijven gelinkt aan terroristische daden”, aldus Ponthier. “Men is op zoek naar ‘extreme praat’ in de brede zin van het woord op digitale fora, sociale media en besloten chatgroepen. Maar met zo’n brede definitie van verboden uitlatingen op digitale platformen gaat de vrije meningsuiting op de schop.”

“De politiek wil Defensie uitzuiveren van mensen met een rechtse mening, onder het mom van strijd tegen extremisme”

“We verdedigen met vuur de vrije meningsuiting en daarbij ligt de grens bij het oproepen tot geweld”, vervolgt Ponthier. “Deze grens wordt echter steeds meer verlegd naar ‘aanzetten tot haat’, wat zeer ruim geïnterpreteerd kan worden. Volstrekt legitieme meningen die kritisch zijn voor migratie of de islam kunnen op die manier buiten de wet gesteld worden. Als alleen maar politiek correcte opinies mogen worden vertolkt komen wij allen, ook de militairen, in een akelige samenleving terecht.”

“Dit onderzoek kadert in een heksenjacht op alles wat rechts en Vlaams is, waarvoor de zaak-Jürgen Conings de perfecte ‘window of opportunity’ bood”, besluit Ponthier. “Minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) gaat namelijk zeer selectief te werk, want in de communicatie gaat het steeds opnieuw enkel over extreemrechts. Extreemlinks en islamfundamentalisme blijven duidelijk buiten schot.”