Nieuws
maandag, 28 mrt 2022

Helft van de mensen kan niet meer rondkomen

Uit een peiling van Het Laatste Nieuws, VTM Nieuws, RTL en Le Soir blijkt dat bijna de helft van de mensen moeilijkheden heeft om op het einde van de maand de eindjes aan elkaar te knopen. “Veel mensen passen hun levensstijl aan. 60 procent van de mensen zet de verwarming lager en 50 procent laat de auto meer aan de kant staan”, zegt Kamerlid Reccino Van Lommel. “En de regering slaagt er duidelijk niet in doeltreffende maatregelen te nemen. Op de beloofde verwarmingspremie is het helaas nog maanden wachten en het effect van de accijnsverlaging aan de pomp is alweer verdampt.

De hogere energieprijzen hebben een kettingreactie van hogere prijzen op gang gebracht. Ook voeding wordt duurder. Als meer gezinsbudget naar energie en voeding gaat, gaat er minder naar zaken zoals kleding en vrije tijd. “Het inflatieproces bouwt geleidelijk op, is daarna enkel nog met grove middelen af te remmen en heeft tijd nodig om tot stilstand te komen. Het is cruciaal om de inflatie tijdig af te remmen en hiervoor gepaste maatregelen te nemen”, aldus Van Lommel. “Ik heb met het oog hierop in de Kamer een motie ingediend die donderdag evenwel werd weggestemd. Maar als je de inflatie laat ontsporen, krijg je grote problemen die onze welvaart onder druk zetten.”

“De hoge inflatie brengt de mensen veel onzekerheid en die ondermijnt de economische stabiliteit”

“Door de hogere energieprijzen stijgen de lonen, wat de bedrijven dan weer doorrekenen in nog hogere prijzen. Zo wordt een loon-prijsspiraal in gang gezet en de positieve effecten van indexering op de koopkracht verdwijnen dan gewoon”, vervolgt Van Lommel. “Dat proces heeft op termijn negatieve effecten op de werkgelegenheid, via hogere loonkosten en lagere groei. Dit zet onze concurrentiekracht onder druk omdat onze productiekosten sneller stijgen dan in onze buurlanden, waar de lonen niet automatisch worden geïndexeerd, maar na onderhandeling waardoor ze met vertraging volgen.”

“Het is zoeken naar een evenwicht tussen de koopkracht beschermen en de concurrentiekracht bewaken”, aldus nog Van Lommel. “Maar sinds de toetreding tot de eurozone kunnen we niet langer zelf een monetair beleid voeren. Dit is in handen van de Europese Centrale Bank. Vast staat wel dat onze economische groei veel lager is dan elders in Europa en onze inflatie bovengemiddeld is. Dat bewijst dat paars-groen hier de crisis zeer slecht heeft aangepakt.”

“We hebben dringend nood aan maatregelen die de belastingen op energie structureel verlagen om de inflatie af te remmen”, besluit Van Lommel. “De koopkracht en spaartegoeden van de mensen moeten maximaal worden beschermd. Paars-groen heeft van meet af aan de kop in het zand gestoken. Door de problemen te ontkennen, hoeven ze er ook niets aan te doen. Deze regering heeft allesbehalve een sociaal gelaat.”