Nieuws
dinsdag, 23 mei 2023

Herleid aantal Brusselse cabinetards tot menselijke proporties

Foto: iStock. Herleid aantal Brusselse cabinetards tot menselijke proporties

Het Vlaams Belang wil een sterke beperking van het aantal kabinetsmedewerkers van de Brusselse Hoofdstedelijke regering. “Vandaag doet een Brussels minister-president beroep op bijna dubbel zoveel medewerkers als een federaal premier”, zegt Vlaams Belang-fractievoorzitter in het Brussels Parlement Dominiek Lootens-Stael. “Dergelijke scheeftrekkingen zijn symptomatisch voor de mentaliteit die er heerst in het door de PS geleide Brussel en zijn op geen enkele manier te verantwoorden.”

Het Vlaams Belang vindt het een goede zaak dat vandaag eindelijk ook in de Vlaamse pers enige aandacht wordt besteed aan de moddervette Brusselse overheid. Aanleiding was het gegeven dat de Brusselse parlementsvoorzitter Rachid Madrane (PS), die vandaag een interparlementaire vergadering leidt over de pensioenextra’s, jaarlijks bijna 17.000 euro meer verdient dan de voorzitter van het federale parlement en daarmee de best betaalde politicus van dit land is. “Daar vallen ernstige vragen bij te stellen”, zegt Lootens-Stael. 

“Elk initiatief om te besparen op het politieke systeem wordt gesaboteerd”

Lootens-Stael wijst erop dat het aantal Brusselse cabintards met het jaar zelfs nog aanzienlijk stijgt. In 2021 beschikten de Brusselse ministers over 349 personeelsleden, in 2019 waren dat er nog 282. De minister-president van Brussel heeft 82 medewerkers, de Vlaamse minister-president 41 en de federale premier 47. “Het argument dat in de hoofdstad alles in twee talen dient te gebeuren, houdt uiteraard geen steek”, aldus Lootens-Stael, “dat is op het federale niveau immers niet anders.”

Voor het Vlaams Belang moet de huidige vorm van gesubsidieerde tewerkstelling op de Brusselse kabinetten dringend aangepakt worden. “Dit is schaamteloos teren op belastinggeld”, besluit Lootens-Stael. “Maar dat laten de Franstalige partijen, de PS op kop, niet aan hun hart komen. Op het politieke systeem besparen is voor hen niet aan de orde. Elk initiatief daartoe wordt gesaboteerd, ook op federaal niveau. Kijk maar naar de overdadige partijdotaties, die het Vlaams Belang al lang wil halveren, maar waaraan niet geraakt kan worden.”