Nieuws
vrijdag, 28 okt 2022

Herstelbetalingen voor klimaatschade: “te gek voor woorden”

Op de COP-klimaatconferentie van Egypte willen de partijen Ecolo en Groen financiële compensaties voor klimaatschade aan het globale Zuiden vooropstellen. Dat gaven de regeringspartijen in een gezamenlijke boodschap te kennen. Zij zijn er dus van overtuigd dat België, en het Westen in het algemeenomwille van de CO2-uitstoot uit het verleden verantwoordelijk zijn voor de gevolgen van de klimaatopwarming in de derde wereld”, zegt Kamerlid Ellen Samyn. Hiervoor pleiten op een moment dat onze eigen mensen nauwelijks hun hoofd boven water kunnen houden, is groen-linkse zelfhaat van de zuiverste soort.”

De groene partijen willen via de compensaties het principe van ‘verlies en schade’ uitvoeren, dat is ingebouwd in het Klimaatakkoord van Parijs van 2015. “Volgens dit beginsel zijn rijke, westerse landen die meer uitstoten ook verantwoordelijk voor de klimaatschade in armere landen”, aldus Samyn. “Dit is een verkapte vorm van ontwikkelingshulp. Op die manier zal dus nog meer belastinggeld van onze hardwerkende, noodlijdende burgers in bodemloze putten verdwijnen.”

“Het groene voorstel over de vergoeding van klimaatschade is niet alleen moreel verwerpelijk, maar ook nutteloos”

“Dit principe bewijst dat voormalig Amerikaans president Donald Trump overschot van gelijk had om zich uit dit verdrag terug te trekken”, vult Kamerlid Annick Ponthier aan. “Ontwikkelingslanden als India en de Afrikaanse landen stoten meer broeikasgassen uit en vervuilen veel meer dan Europese landen. En dan zwijg ik nog over de andere ‘klimaatschade’, hun plasticvervuiling in de oceaan en over het communistische China, dat een dubbel zo groot wereldwijd CO2-aandeel heeft als de Verenigde Staten, maar daarvoor zijn de groenen stekeblind.”