Nieuws
dinsdag, 07 sep 2021

“Het ACV, de vakbond die werken nog meer wil belasten”

Het Vlaams Belang verwerpt het voorstel van het ACV om studentenjobs en flexijobs te gaan belasten. “Pleiten voor meer belastingen op arbeid terwijl we bijna de hoogste belastingen ter wereld hebben is de wereld op zijn kop. Een werknemersorganisatie hoort de belangen van de werknemers te behartigen en hen te vertegenwoordigen. Dat is duidelijk niet het geval, dus waarom zouden mensen dan nog lid blijven van zo'n club?”, zegt Kamerlid Reccino Van Lommel (Vlaams Belang). 

Het Vlaams Belang ervaart de uitspraken van ACV-topman Marc Leemans als extra zuur, omdat onder meer studenten in de voorbije periode al zeer weinig hebben kunnen werken door de coronacrisis en velen onder hen die middelen echt nodig hebben, bijvoorbeeld voor het bekostigen van de studies. “Het huidige systeem vormt voor bedrijven en studenten een winwin-situatie”, aldus Van Lommel. “Bedrijven betalen minder lasten en de studenten betalen minder belastingen op arbeid: er wordt wel meer gewerkt en dus meer welvaart aangemaakt. Bovendien is het een ideaal middel voor bedrijven om vakanties van vaste werknemers op te vangen: dat helpt dan weer bij de ‘work-life-balance’.”

“Met de 16 miljard extra belastingen op werk die het ACV wil invoeren, zullen wij nog veel meer de Europese koploper worden in belastingdruk: een trieste titel”

Het idee om studentenjobs te gaan belasten was ook al bij minister van pensioenen Karine Lalieux (PS) gerezen. “Wellicht in een wanhopige poging haar pensioenhervorming te redden”, vervolgt Van Lommel. “En het gaat niet enkel over studentenjobs. Het ACV neemt ook flexijobs en maaltijdcheques in het vizier.”

Het Vlaams Belang pleit voor een algemene lastenverlaging en niet, zoals het ACV, voor meer belastingen. “Er zijn structurele ingrepen nodig die onze economie vooruithelpen, die arbeid interessant maken zodat bedrijven zich in Vlaanderen zullen vestigen”, besluit Van Lommel. “Dat doen we niet door arbeid duurder te maken. Als we niet concurrentieel zijn, zijn die voorwaarden niet vervuld.”