Nieuws
vrijdag, 13 mei 2022

Het leefloon is een magneet voor EU- en niet-EU burgers in dit land

Vorig jaar besteedde de federale overheid 1,15 miljard euro aan de uitbetaling van het leefloon, zo blijkt op basis van cijfers die Kamerlid Ellen Samyn (Vlaams Belang) opvroeg. Van dat bedrag gaat maar 59 procent naar Belgen zelf en de rest naar zowel EU- als niet-EU burgers”, aldus Samyn. “Die gaan dus met maar liefst 41 procent van dat bedrag lopen. Goed 365 miljoen euro ging in 2021 naar migranten van buiten Europa.”

Ook de inwoners van de EU-landen die hier wonen – maar zogezegd geen middelen van bestaan hebben - schrijven bijna 100 miljoen euro per jaar over op hun rekening. “Brussel en Wallonië spannen de kroon in de toekenning van het leefloon”, aldus nog Samyn. “72 procent van het totaal aantal steuntrekkers leeft daar. De toekenningsvoorwaarden moeten daar bijzonder aantrekkelijk zijn.”

“Weer is hiermee het bewijs geleverd hoezeer de migratiefactuur weegt op onze sociale zekerheid”, vervolgt Samyn. “Naast een hoge werkloosheidsgraad bij de migranten (maar liefst 44 procent in Brussel) krijgt een ander deel dus via het leefloon een win-for-life-ticket in dit land. De paars-groene regering die geen geld vond om permanent een btw-verlaging op elektriciteit en gas te financieren voor onze eigen mensen geeft wel bijna een half miljard per jaar via het leefloon alleen aan migranten die hier vaak niets te zoeken hebben.”

En toch blijft paars-groen volhouden en proberen ze via allerlei omwegen de migratiekanalen open te houden om zogezegd via economische migratie de knelpuntberoepen in te vullen. “Met deze cijfers is het alweer duidelijk bewezen dat dat een nefaste redenering is”, besluit Samyn. “Deze migranten komen niet om te werken, maar weten maar al te goed dat ze hier kunnen genieten van ons gunstig sociaal systeem. We moeten stoppen met het OCMW van de wereld te spelen.”