Nieuws
zondag, 30 okt 2022

“Het is onder huidige beleid dat kinderen op straat moeten slapen”

In De Zevende Dag heeft Kamerlid Wouter Vermeersch regeringspartij Groen van weerwoord gediend inzake de opvangcrisis. “Het is onder het huidige falende beleid, met de meest groene regering ooit dat kinderen vandaag op straat moeten slapen”, aldus Vermeersch. “We hebben 31.000 volzette asielopvangplaatsen en ze liggen voor de helft vol met alleenstaande mannen en mensen die niet eens recht hebben op asiel. Er zijn dus voldoende plaatsen, maar we moeten stoppen met iedereen van gans de wereld op te vangen - met gemeenten als Jabbeke die de dupe worden.” In dezelfde uitzending brak Vermeersch een lans voor de groenteboeren in West- en Oost-Vlaanderen die geviseerd worden door het volgens Het Nieuwsblad “spijkerharde” Mestactieplan 7 van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA).

In de Zevende Dag kruisten Wouter Vermeersch en Kamerlid Wouter De Vriendt (Groen) de degens. De Vriendt verdedigde hierbij het asielbeleid van de paars-groene Vivaldi-regering en staatssecretaris Nicole de Moor (cd&v). Onder dit beleid zijn alle 31.000 opvangplaatsen volzet, slapen kinderen op straat en worden er als antwoord 1.500 plekken bijgemaakt, zonder overleg of inspraak in rurale gemeentes als Jabbeke.

“Er zijn meer dan genoeg asielplaatsen, er is te veel instroom”

“Er is geen inspraak, er is voor de lokale burgers helemaal niks”, zei Vermeersch aan De Vriendt. “En bovendien, de nieuw geplande asielcentra in onder meer Jabbeke worden open centra. We weten uit ervaring uit onder andere Poelkapelle dat dit heel wat overlast teweegbrengt, zelfs tot in Roeselare via de buslijnen. U mag zich dus ook in Oostende verwachten aan heel wat overlast." Als antwoord op de crisis wil het Vlaams Belang op korte termijn dat de asielcentra onmiddellijk leeg worden gemaakt ten voordele van de kwetsbare gezinnen en kinderen. Op lange termijn moet asielopvang in eigen regio de regel worden, want het kan niet de bedoeling zijn dat we ‘vluchtelingen’ opvangen die door 7-8-9 veilige landen hebben gereisd tot hier.

In de VRT-uitzending kwam ook het stikstof- en mestdebat aan bod. Demir stelde eerder deze week het zevende mestactieplan op, met volgens Het Nieuwsblad “spijkerharde mestnormen”. Ook moderator Lieven Verstraete merkte op dat dit veel wordt voor West-Vlaanderen, na de asieloverlast, het Ventilus-dossier en de eerdere stikstofnormen die tal van boeren verplichten om te sluiten.

“De mensen en de boeren in West-Vlaanderen, maar ook in Oost-Vlaanderen, worden vergeten”, zei Vermeersch. “Nochtans is deze regio de groentetuin van Europa. De boeren daar zijn wereldspelers inzake diepvriesgroenten en aardappelproducten. En net nu, tijdens de Oekraïne-crisis, terwijl heel wat landbouwproducten schaarser worden, gaan we onze landbouwsector extra beperkte maatregelen opleggen. Dit door stikstofplannen, door mestactieplannen... Dat kan natuurlijk niet en wij als Vlaams Belang kiezen hierin duidelijk de kant van de boeren.”

CD&V-staatssecretaris @Nicole_demoor spreekt graag over 'dialoog', maar waarom wisten de burgemeester en inwoners van Jabbeke dan van niets? Deze asieldictatuur moet stoppen. Het is tijd voor een strikt & eerlijk migratiebeleid!

Federaal parlementslid @WouterVermeersc #7dag👇 pic.twitter.com/GEVu6KtiQs

— Vlaams Belang (@vlbelang) October 30, 2022