Nieuws
maandag, 31 jul 2023

Het probleem ligt bij de islam, niet bij de koranverbrandingen

Foto: iStock. Het probleem ligt bij de islam, niet bij de koranverbrandingen

Het Vlaams Belang is er niet over te spreken dat in Denemarken en Zweden de vrije meningsuiting aan banden dreigt te worden gelegd om islamitische en antidemocratische regimes ter wille te zijn. “Fundamentele grondrechten mogen nooit wijken”, zegt Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken. “Helaas ziet het er na enkele recente koranverbrandingen naar uit dat de Denen en de Zweden een knieval zullen maken uit angst voor mogelijk moslimgeweld.”

Zondag bespraken de Zweedse en Deense premiers een inperking van de vrije meningsuiting om nieuwe koranverbrandingen tegen te gaan. In beide landen werden bij protesten tegen islamisering enkele korans verbrand en in verschillende moslimsteden vonden ondertussen al gewelddadige tegenprotesten plaats. Zo hebben bijvoorbeeld honderden aanhangers van de Iraakse geestelijke Moqtada al-Sadr de Zweedse ambassade in Bagdad bestormd en in brand gestoken.

“De verontwaardiging over de koranverbrandingen is hypocriet”

Ook in het Turkse Istanboel vonden al protestacties plaats, en dat is wellicht de reden voor de Zweden om voor het moslimgeweld te zwichten. “Het Scandinavische land wil immers toetreden tot de NAVO”, aldus Van Grieken. “Maar de Turkse dictator Erdogan heeft zich daar langdurig tegen verzet omdat hij vond dat Zweden harder moest optreden tegen de activiteiten van Koerdische separatisten op haar grondgebied. En ook al was hij begin juli akkoord met de toetreding, hij moet het toetredingsprotocol nog voorleggen aan het Turks parlement en kan de situatie dus nog steeds blokkeren.”

Op het Vlaams Belang maakt de verontwaardiging van de islamitische regeringen over het verbranden van de korans alvast geen enkele indruk. “Diezelfde regimes zijn volledig stil en totaal onverschillig wanneer het gaat over hun eigen barbaarse fysieke geweld tegen vrouwen, afvalligen, ongelovigen, christenen, homoseksuelen, joden en hindoes”, besluit Van Grieken. “Ze zijn bijzonder hypocriet, net zoals de Zweedse en de Deense regering dat in hun reactie zijn. Het probleem ligt bij de islam, niet bij terechte protesten tegen de islamisering.”