Persberichten
dinsdag, 17 mrt 2020

Het Vlaams Belang wil volledige ‘lockdown’ invoeren

Het Vlaams Belang pleit voor een volledige ‘lockdown’. Dit nadat Frankrijk overging tot een gelijkaardige maatregel en na verschillende recente adviezen van wetenschappers en virologen in die richting. De partij vraagt dat de maatregel minstens 14 dagen zou gelden, de geschatte maximumduur van de incubatietijd van de corona-ziekte. “We gaan even door de zure appel moeten bijten, maar als we bij de pakken blijven zitten, kunnen onze zorgdiensten de komende weken barsten onder de te grote druk. Dàt moeten we koste wat het kost voorkomen.”

De verspreiding van het coronavirus heeft in Europa haar hoogtepunt nog niet bereikt. Terwijl de hulpdiensten in Spanje en Italië kreunen onder de grote last, trekken andere landen in de EU lessen uit de trage maatregelen die in Zuid-Europa zijn genomen. Ook Frankrijk ging maandag over tot een lockdown. Het zal er enkel nog toegelaten zijn om boodschappen te doen, dit 'met discipline en door een meter afstand in acht te nemen'. Gaan werken kan ook nog, maar enkel 'als thuiswerken niet mogelijk is'. Ook het vrachtverkeer kan nog doorgaan. Het Vlaams Belang wil dat België de maatregelen kopieert.

Vlaams Belang: “We moeten tevens de fout vermijden van vorige week: Als we overgaan tot lockdown moet dat nagenoeg onmiddellijk zijn, niet 24 uren later”

“België blijft een centraal gelegen land, met een hoge bevolkingsconcentratie bovendien. Dat geldt nog veel meer voor het Brusselse en Vlaamse Gewest”, vertelt partijvoorzitter Tom Van Grieken (Vlaams Belang). “Afgelopen dagen hebben we nog tientallen vluchten uit Spanje en Italië ontvangen. Onbegrijpelijk, maar hier zullen we de gevolgen nog van voelen. Het is essentieel dat we nu zoveel mogelijk niet-zieken niet-ziek houden. Een volledige lockdown geeft daar de beste garanties voor.”

Concreet wil het Vlaams Belang dat alle burgers zoveel mogelijk thuis blijven en dat de grenzen sluiten. Enkel wie boodschappen doet, vrachtverkeer voorziet, of echt moet gaan werken, zou nog de straten op mogen. Fabrieken die niet-noodzakelijke zaken produceren, zouden wel moeten sluiten. Administratieve boetes tot 250 EUR zouden opgelegd worden bij overtreding. De nationalistische partij zou daarvoor extra politie laten inzetten. “Ik wil ook waarschuwen voor de fout van vorige week, toen de semi-lockdown werd aangekondigd maar pas een dag later werd ingevoerd. Zo vermijden we een laatste grote uitspatting van bijeenkomsten, feestjes en dergelijke meer”, besluit Van Grieken.

De partij denkt verder nog aan begeleidende steunmaatregelen, zoals het tijdelijk optrekken van de technische werkloosheid en het intrekken van de lasten op de energiefactuur.