Nieuws
maandag, 01 aug 2022

“Het wordt tijd dat we onze hulpdiensten eens helpen”

Het Vlaams Belang schaart zich achter de oproep die vandaag werd gemaakt voor een lik-op-stukbeleid tegen vandalen en geweldplegers die onze hulpdiensten terroriseren. Via Radio 1 kwamen getuigenissen aan bod die illustreren dat het respect voor onze brandweer en ambulanciers krimpt en de agressie jegens hen toeneemt. “De straffeloosheid moet weg en harde repressie moet toegepast worden waar nodig.”

"Het wordt steeds erger. Op sommige plaatsen stichten bendes opzettelijk brand om de brandweermannen te kunnen aanvallen.” Zo getuigde deze ochtend David Moortgat, brandweerman en ambulancier in Vlaams-Brabant, op Radio 1. Volgens een studie van Vias kreeg maar liefst de helft van de hulpverleners in 2021 te maken met fysieke agressie. 15 procent zegt ook wekelijks te worden uitgescholden. Vaak wordt het geweld tegen onze hulpverleners - zeker in het Brusselse - ook gepleegd door allochtone jongemannen, wat duidt op een opvoedings- en cultureel probleem.

“De angst moet van kamp veranderen”

“Er heerst een straffeloosheid die dit soort misdrijven stimuleert”, getuigt Kamerlid en commissievoorzitter Binnenlandse Zaken Ortwin Depoortere. “Hier moeten we paal en perk aan stellen, want er wordt teveel geseponeerd. Het parket zou dit soort misdrijven moeten behandelen als prioritair omdat hulpdiensten aanvallen moet gezien worden als een verzwarende omstandigheid. Eens veroordeeld, mogen er ook geen fopstrafjes worden uitgesproken. De strafmaten moeten dus ook hoger. Harde repressie is de beste preventie.”

Het Vlaams Belang pleit tevens voor stroomstootwapens voor politie, pepperspray voor de veiligheidsmensen van het openbaar vervoer en ‘bodycams’ en steekwerende vesten voor ambulanciers. “Als de agressie helemaal escaleert, dan kunnen deze drie hefbomen aanvullend werken. Steekwerende vesten werken beschermend, pepperspray kan daders neutraliseren en bodycams kunnen juridische protectie bieden.”