Persberichten
dinsdag, 29 sep 2020

Hilde Sabbe (sp.a) beledigt politie tijdens hoorzitting: Vlaams Belang eist excuses

Tijdens een hoorzitting met politiemensen naar aanleiding van de gespannen situatie op het Brusselse terrein het afgelopen half jaar kwam het tot een incident. Brussels Parlementslid Hilde Sabbe (One.Brussels) beschuldigde een vakbondsverantwoordelijke van racisme. Het Vlaams Belang “is ontzet en vraagt excuses”. 

In het Brussels parlement vond vandaag een eerste van een reeks hoorzittingen plaats over de moeilijke relaties tussen de politie en sommige delen van het publiek. Vier vertegenwoordigers van VSOA, ACOD, ACV en NSPV schetsten de vele moeilijkheden die politiemensen op het terrein moeten ondervinden. Van een slechte opvolging door justitie, het vele geweld tegen politiemensen met vele uren werkonbekwaamheid als gevolg, de wijkwerking die afgebouwd wordt als gevolg van tekorten aan mensen en middelen, de moeilijke rekrutering, het gebrek aan coördinatie en samenwerking met andere diensten maar ook het ontbreken van contacten met scholen en de wijkpreventiediensten, het kwam allemaal aan bod. 

Opvallend was het getuigenis van Thierry Belin, nationaal secretaris van de NSPV, die wees op de gevolgen van de maatschappelijke desintegratie en het gebrek aan respect voor de mensen die ten dienste van de samenleving staan in verschillende overheidsdiensten en vooral tegenover de politie. De evenwichtige en genuanceerde ideeënuitwisseling liep echter uit op een incident toen Hilde Sabbe (One.Brussels - sp.a) Belin beschuldigde van racisme omdat hij de opmerking maakte dat sommigen die steeds opnieuw overtredingen begaan inderdaad vaak worden gecontroleerd

Lootens-Stael (VB): Politiemensen beledigen is net een deel van het probleem, excuses zijn op hun plaats”

Dat Sabbe politiemensen die te gast zijn in het parlement beledigt, is ongehoord en vele parlementsleden hebben plaatsvervangende schaamte voor dit optreden”, stelt fractievoorzitter van het Vlaams Belang Dominiek Lootens-Stael resoluut. Net zulke uitspraken zijn deel van het probleem en drijven de moeilijke situatie onnodig op de spits. Wij vragen excuses van Sabbe aan alle politiemensen.” 

“Het is duidelijk dat de socialisten die hoorzittingen enkel willen gebruiken om de zwarte piet naar de politie door te schuiven” voegt Brussels Vlaams Belangvoorzitter senator Bob De Brabandere er aan toe. De politievakbonden roepen op om allemaal aan het zelfde zeel te trekken en samen te zorgen voor een sfeer van wederzijds respect die de veiligheid ten goede moet komen. One.Brussels is blijkbaar niet geïnteresseerd.”

Deze .@HildeSabbe, een socialiste van @onebrussels (die mij blijkbaar ook heeft geblokkeerd) verliet boos de commissie in het Brussels parlement omdat de #politie vakbond de problemen in #Brussel durfde benoemen. Links en de waarheid: het zal nooit een succesvol huwelijk worden. pic.twitter.com/7eiza8P7Xc

— Bob De Brabandere (@BobDeBrabandere) September 29, 2020

Consternatie in commissie Binnenlandse Zaken Brussels parlement: Sabbe (one Brussels) beschuldigt uitgenodigde vertegenwoordigers politievakbonden totaal ongegrond van racistisch betoog.
Excuses zijn op hun plaats! #brussel

— Dominiek Lootens (@DominiekLootens) September 29, 2020