Nieuws
woensdag, 16 nov 2022

Honderdduizenden Vlaamse gezinnen mogen geen zonnepanelen plaatsen wegens asbestdak

Maar liefst 270.000 Vlaamse gezinnen wonen nog steeds in een huis met een asbestdak. Voor hen is het bij wet verboden om zonnepanelen te plaatsen. Vlaams minister van Leefmilieu Zuhal Demir (N-VA) wil geen aangepaste regelgeving en vindt dat de huidige subsidieregeling voor asbestdakrenovatie volstaat. Dat blijkt uit haar antwoord op een parlementaire vraag van Vlaams Parlementslid Chris Janssens (Vlaams Belang). “Honderdduizenden gezinnen hebben in tijden van energiecrisis eenvoudigweg niet de optie om zonnepanelen te plaatsen”, reageert Janssens. “De minister kan deze mensen niet in de kou laten staan.”

In 2,8 miljoen Vlaamse woningen is nog steeds asbest terug te vinden. Vermoed wordt dat 270.000 gezinnen een dak met asbest hebben. Voor zulke gezinnen is het bij wet verboden zonnepanelen te plaatsen omdat er bij de werken asbest vrij zou kunnen komen. Nu de vraag naar zonnepanelen sterk is toegenomen door de torenhoge energieprijzen, worden steeds meer mensen met de problematiek geconfronteerd. De Vlaamse regering voorziet premies voor wie een asbestdak laat verwijderen, maar eigenaars moeten nog steeds een groot deel zelf ophoesten.

“We moeten niet alleen mensen in staat stellen hun energiefactuur te verlagen, maar het ook zo aantrekkelijk mogelijk maken een asbestdak te verwijderen”

“Dat zorgt er voor dat erg veel Vlamingen eenvoudigweg geen zonnepanelen kunnen plaatsen, ook al willen ze dat”, zegt Janssens. “Met de nog steeds torenhoge energiefacturen is dat erg problematisch voor die gezinnen.” Maar volgens minister Demir komt de huidige ondersteuning voor een asbestdakrenovatie ’ruim tegemoet’. Uit de cijfers die het Vlaams Parlementslid opvroeg blijkt nochtans dat de premie voor dakisolatie en gelijktijdige asbestverwijdering gemiddeld amper 6,23 procent van de totale kosten dekt. “Ruim onvoldoende”, stelt hij.

Janssens pleit er daarom bij de minister voor om haar beleid bij te sturen en de premies voor een asbestdakrenovatie aangevuld met het plaatsen van zonnepanelen te verhogen. “We moeten niet alleen mensen in staat stellen hun energiefactuur te verlagen, maar het ook zo aantrekkelijk mogelijk maken een asbestdak te verwijderen.”