Persberichten
maandag, 09 apr 2018

Hongarije: historische overwinning voor Orbán - Tom Van Grieken: “Vlaanderen verdient een eigen Orbán!”

In Hongarije heeft Viktor Orbán de parlementsverkiezingen duidelijk gewonnen. Vlaams Belang voorzitter Tom Van Grieken reageert tevreden en noemt Orbán een voorbeeld voor Vlaanderen.

Fidesz, de partij van Orbán, kan rekenen op niet minder dan 48,8 procent van de stemmen, wat wil zeggen dat de partij afstevent op een tweederdemeerderheid in het parlement. Hij zou niet minder dan 133 van de 199 zetels in het Hongaarse parlement binnenrijven. De opkomst lag daarnaast met 70 procent uitzonderlijk hoog. Orbán zelf sprak van een "historische overwinning die ons de kans geeft om Hongarije te blijven beschermen".

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken treedt hem bij: “De grootse overwinning van Viktor Orbán bewijst dat de Hongaren achter hem blijven staan en is ongetwijfeld ook een doorn in het oog van velen in de Europese ivoren torens.”

De verklaring voor de populariteit van Orbán is volgens Van Grieken niet ver te zoeken. “Orbán kiest in zijn beleid voor soevereiniteit en laat hem niets opleggen door de Europese Commissie, en al zeker geen immigratiequota. Hij bewijst dag in dag uit dat een streng immigratiebeleid wel mogelijk is, indien politici er de nodige ruggengraat voor hebben. De Hongaren steunen hem daar duidelijk in, getuige zijn winst én het verlies van links, dat ten opzichte van de vorige verkiezingen zelfs nog enkele zetels ziet verdwijnen.”

De Vlaams Belang-voorzitter ziet in Orbán een voorbeeld voor de rest van Europa: “Ook Vlaanderen verdient een eigen Orbán. Vlaanderen heeft ook nood aan politici die niet louter grossieren in grootspraak op sociale media, maar daarnaast ook de daad bij het woord voegen. De traditionele Vlaamse politici verschuilen zich maar al te graag achter de Europese Commissie om te vermijden dat ze hun handen vuil moeten maken en zorgen er zo voor dat er nog geen sprake is van een écht immigratiebeleid. In Vlaanderen is Vlaams Belang de énige partij die daartoe bereid is. Het Vlaams Belang is, net als Fidesz, een volkspartij die kost wat kost de toekomst van onze eigen mensen wil veilig stellen.”

Bob De Brabandere
Politiek secretaris van de voorzitter