Nieuws
maandag, 19 jul 2021

Hongerstakers: “Geen regularisatie, maar repatriëring”

Voor het Vlaams Belang kan er geen sprake van zijn om het dossier van de hongerstakers over te dragen naar eerste minister Alexander De Croo (Open Vld), zoals links eist. “Illegaal verblijf mag nooit beloond worden met een verblijfsvergunning, ook niet door De Croo”, zegt Kamerlid Dries Van Langenhove (Vlaams Belang-fractie). “Met de regularisatierondes van 2000 en 2009 heeft links wel die indruk gewekt, met als gevolg dus deze huidige hongerstakingen.”

“Illegale immigratie is ontegensprekelijk een bewust overtreden van de wet”, aldus Van Langenhove. “En dit soort criminaliteit kan niet worden gedoogd, maar dient aangepakt met een actief opsporings- en uitzettingsbeleid.” Het Vlaams Belang wijst erop dat de hongerstakers uitgeprocedeerden zijn die opzettelijk hun uitwijzingsbevelen naast zich neerlegden. “Het grote probleem is het over de volle lijn falende terugkeerbeleid. Zolang een uitwijzingsbevel niet wordt gevolgd door een effectieve repatriëring blijft men inderdaad denken dat illegaal verblijf beloond moet worden.”

“Het probleem met de hongerstakers moet aan de wortel worden aangepakt: met opsporingen en effectieve uitwijzingen”

Sinds vorige week kunnen de hongerstakers gebruik maken van een neutrale zone, waar ze informatie kunnen krijgen over de bestaande procedures en over hun individueel dossier, en een vertrouwenspersoon kunnen spreken. “Dit is compleet zinloos, het is geen oplossing maar een verplaatsing van het probleem, naar een ruimte enkele honderden meters verder”, reageert Van Langenhove. “Het kan ook niet de bedoeling zijn om hongerstakers individueel te gaan regulariseren, want dan is het hek helemaal van de dam.” Het Vlaams Belang stelt vast dat er tot vandaag nauwelijks iemand zich naar die neutrale zone heeft begeven. “Blijkbaar is het hen enkel om een algemene regularisatieronde te doen.”

“Het moge duidelijk zijn dat uitgeprocedeerde illegalen die door uitwijzingsbevelen naast zich neer te leggen bewust de wet hebben overtreden, naar hun landen van herkomst moeten worden gerepatrieerd”, besluit Van Langenhove. “Chantage door hongerstakers verandert daar niets aan, evenmin als een overname van het dossier door De Croo. Effectief uitwijzen had men al veel eerder moeten doen. Het Vlaams Belang pleit hier al jaar en dag voor. Het gebeuren in de Brusselse Begijnhofkerk, de VUB en de ULB was perfect vermijdbaar. En om drama’s te voorkomen op korte termijn moet de politie onmiddellijk toegelaten worden op deze gronden zodat de illegale actievoerders kunnen worden opgepakt en gecolloqueerd ter bescherming van zichzelf. Dit dan in afwachting van hun uitzetting.”