Nieuws
maandag, 11 sep 2023

Honorarium van bpost-CEO is buiten alle proportie

Foto: iStock. Honorarium van bpost-CEO is buiten alle proportie

Het Vlaams Belang vindt het onverantwoord dat de nieuwe bpost-CEO Chris Peeters jaarlijks minstens 200.000 euro meer zal verdienen dan zijn voorganger. “Na jarenlang wanbeleid en gesjoemel is bpost toe aan een algehele reorganisatie”, zegt Kamerlid Nathalie Dewulf. “Misschien kunnen ze die best aanvatten met een aanpassing van de salarisvoorwaarden en de afspraken van het managementkader.”

Bpost legde een pak geld neer om Peeters binnen te halen. Het exacte bedrag blijft onduidelijk, maar zou volgens het overheidsbedrijf ‘marktconform’, zijn. “Aan koopkracht zal Peeters alvast niet moeten inboeten”, stelt Dewulf vast. “Bij Elia bedroeg zijn salaris zo’n 750.000 euro per jaar, of zo’n 62.500 euro per maand, ruim vier maal het gemiddelde salaris van een CEO in dit land, dat 14.714,21 euro bedraagt.” Het Kamerlid merkt in dit verband op dat uit een onderzoek van het Nederlandse instituut ‘Leren Solliciteren’ bleek dat qua verloning de Belgische CEO’s al op een verdienstelijke derde plaats in Europa staan.

“Peeters verdient achttien keer meer dan de gemiddelde Vlaming”

“De verloning van Chris Peeters is buiten alle proportie”, gaat Dewulf verder. “Zeker nu een algehele reorganisatie met bijhorende afvloeiingen zich opdringen en bpost aankijkt tegen torenhoge boetes voor het gesjoemel met de persconcessie. Falende instellingen als bpost vinden voor de uitoefening van beleidsfuncties blijkbaar enkel nog bereidwilligen wanneer daar absurd hoge bedragen tegenover staan.”

Een gemiddelde Vlaming verdient 3.486 euro bruto per maand, dus zo’n kleine achttien keer minder dan de CEO van bpost. “Peeters wordt uiteraard wel betaald met belastinggeld, maar dat zal het overheidsbedrijf in kwestie worst wezen”, besluit Dewulf. “Op deze manier blijft bij bpost het ‘ons kent ons’-verhaal voortduren, en poogt men de gemoedsrust te laten weerkeren door de indruk te wekken dat deze ervaren manager het eens allemaal zal oplossen. We willen het eerst nog zien gebeuren.”