Nieuws
vrijdag, 22 okt 2021

Hoofddoekverbod opheffen geen oplossing voor lerarentekort

Voor het Vlaams Belang mag het lerarentekort niet aangegrepen worden om het hoofddoekverbod in het onderwijs in vraag te stellen. “Hiermee gaat men in de verste verte het probleem van het tekort niet oplossen”, zegt Vlaams Parlementslid Roosmarijn Beckers. “Ervoor zorgen dat minder leraars het onderwijs verlaten, zou dat wel doen. Mocht van de 3.600 leraren die binnen de eerste vijf jaren het onderwijs voor bekeken houden, één derde actief blijven, was er geen tekort.”

“Lesgeven is een mooi en bijzonder zinvol beroep, het bijbrengen van kennis aan jonge mensen”, aldus Beckers. “Het zegt dan ook veel over de ingesteldheid en het enthousiasme van sommige lesgeefsters wanneer ze zo’n kans laten schieten, louter omdat ze er geen hoofddoek mogen dragen.”

Lerarentekort los je best structureel op, want de hoofddoek is verboden met reden

“De islamitische hoofddoek is absoluut geen onschuldig stukje textiel”, vervolgt Beckers. “Het is daarentegen een symbool van onderdrukking dat radicaal ingaat tegen de gelijke rechten die voor vrouwen in onze westerse samenleving gelukkig wel vanzelfsprekend zijn. We moeten meer en betere leerkrachten aantrekken zonder daarvoor onze rechtsstaatprincipes daarvoor op de helling te zetten.”

“Want hoofddoekdraagsters zijn ofwel vrouwen die verplicht werden een islamitische, onvrije levensstijl aan te nemen. Ofwel zijn het vrouwen die uit vrije keuze een hoofddoek dragen en zichzelf ondergeschikt achten aan de man”, besluit Beckers. “Maar in beide gevallen is het geen boodschap die we willen meegeven in onze klaslokalen.”