Nieuws
vrijdag, 01 jul 2022

Hoogspanning rond de pensioenhervorming

Het Vlaams Belang is niet te spreken over het rondje armworstelen dat de meerderheid in de Kamer opvoerde rond het uitblijven van een pensioenhervorming. “Het plan dat minister van Pensioenen Karine Lalieux (PS) op de tafel van de regering legt is bijzonder mager”, zegt volksvertegenwoordiger Ellen Samyn. “Tegen 15 juli zou men daar moeten landen maar het is de vraag of het geen harde crash gaat worden.”

Lalieux (PS) kreeg een hele reeks vragen voorgeschoteld waarop ze – zoals gebruikelijk – amper of niet wilde antwoorden ‘om de besprekingen binnen de regering niet te bemoeilijken’. “Alsof er binnen de regering enige eensgezindheid zou zijn, de verwijten vlogen door het halfrond”, aldus Samyn.

“Er wordt in eerste instantie gewerkt aan een mini-akkoordje dat onder meer door econoom Stijn Baert wordt weggezet als volstrekt onvoldoende”, vervolgt Samyn. “Het drama begint al bij de pensioenbonus en het deeltijds pensioen. Daar gaat men in 2012 een afgekeurd en afgevoerd systeem herinvoeren. Het deeltijds pensioen zorgt er evenmin voor dat mensen langer werken, zoals de cijfers aantonen. Weg betaalbaarheid. Gisterenavond kwam tijdens De Afspraak op VRT de economiste van de KU Leuven en pensioenspecialiste Marjan Maes dit nogmaals bevestigen.”

“Anders dan in de pensioenhervorming van Vandenbroucke wordt bij Vlaams Belang werken beloond met een hoger pensioen”

Minister van Sociale Zaken Frank Vandenbroucke (Vooruit) beschuldigde ondertussen het Vlaams Belang ervan tegen de pensioenbonus en het deeltijds pensioen te zijn. “Hij zou beter eens ons partijprogramma op dit vlak nalezen in plaats van gratuite kritiek te spuien”, aldus nog Samyn. “Ons pensioenplan gaat uit van een pensioen na het equivalent van 40 jaar werken en zo lossen we een flink stuk van de eindeloopbaanproblematiek op. Bij Vandenbroucke zal een 18-jarige die als bouwvakker start maar liefst 49 jaar moeten werken vooraleer die op zijn 67 op pensioen kan gaan. Vlaams Belang wil wel een pensioenbonus voor mensen die langer willen werken dan 40 jaar, al dan niet deeltijds.”

“Met de bestaande plannetjes zijn we niets”, besluit Samyn. “Onze pensioenplannen gaan, anders dan de pensioenhervorming, uit van een betere bescherming voor mensen met een zwaar beroep, alleenstaanden die kinderzorg opnemen, gezinnen met een thuiswerkende ouder. Paars-groen zorgt voor wetgevende koterij die niets fundamenteels oplost, noch qua financiering op lange termijn, noch qua broodnodige aanpassingen op korte termijn. Wat met de gelijkschakeling van de drie statuten? Wat met de zware beroepen wat met de langdurig zieken? We zijn de studiefase, het evalueren en analyseren al lang voorbij.”

“Beweren dat het pensioen van 1.500 euro dankzij de indexaties bijna verworven is, zoals Vandenbroucke doet, is je reinste boerenbedrog. Die 1.500 euro uit 2019 is nu nog amper 1.320 euro waard door de inflatie. Het Vlaams Belang wil dit bedrag optrekken naar 1.650 euro om de koopkracht van onze gepensioneerden te beschermen.”