Nieuws
vrijdag, 25 feb 2022

“Hoorzittingen vaccinatieplicht waren tijdverlies”

Het Vlaams Belang is er niet over te spreken dat de ministerraad definitief groen licht gegeven heeft voor de vaccinatieplicht voor het zorgpersoneel - zeker nu, wanneer de pandemie nagenoeg voorbij is. “De hoorzittingen over de verplichte vaccinatie zijn nog niet eens afgerond of minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) drukt zijn visie al door”, zegt volksvertegenwoordiger Dominiek Sneppe. “Meer minachting voor het verkozen parlement kan de niet-verkozen minister niet tonen.”

“De vaccinplicht gaat normaal gesproken in op 1 juli, al kan met die timing volgens Vandenbroucke nog geschoven worden, zogezegd in functie van de epidemiologische situatie”, aldus Sneppe. “Ik hoor het Vandenbroucke graag zeggen. Mocht hij zich, alvorens tot een dergelijke verplichting te besluiten, eens van die epidemiologische situatie vergewist hebben, had hij geweten dat gelet op de nieuwe medicatie en gelet op de recente, mildere varianten van het virus een vaccinatieplicht niet voor een oplossing zal zorgen in het overwinnen van de pandemie.”

“Vaccinatieplicht is niet enkel een inbreuk op de fysieke integriteit, het is ook zo goed als zinloos”

“En dat is lang niet alleen de visie van het Vlaams Belang. In de hoorzittingen bleek ook al snel dat het momentum voor een dergelijke verplichte vaccinatie reeds voorbij is”, vervolgt Sneppe. “Op de huisartsen na was dan ook niemand voor die verplichte vaccinatie voor het zorgpersoneel gewonnen.” Ook de UGent-onderzoekers achter de motivatiebarometer menen dat een verplichting enkel averrechts zou werken.

“Vandenboucke bleef evenwel potdoof voor elke argumentatie tegen de vaccinatieplicht”, besluit Sneppe. “Het zij zo. Maar op deze manier zijn de nog niet eens afgeronde hoorzittingen in het parlement je reinste tijdverspilling geweest. Die zittingen werden door paars-groen, zoals we op voorhand reeds hadden gevreesd, enkel op poten gezet voor de schone schijn. Om voor een façade van ernst en debat te zorgen. Zoals ze dat ook al deden met de zogeheten Bijzondere Covidcommissie.”