Nieuws
vrijdag, 30 okt 2020

“Houd jihadisten uit ons land!”

Het islamextremisme is een reële bedreiging voor onze samenleving geworden en de klok tikt. Terreurbestrijding en een drooglegging van het islamterrorisme moet dan ook topprioriteit zijn voor onze overheid, vindt het Vlaams Belang. Helaas kan men tot op heden nog geen IS-terroristen uitleveren aan Syrië of Irak omdat hierover geen akkoorden zijn gesloten. Daarom moedigt de partij het aan - voor de veiligheid van ons allen - om deze moordende terroristen in hun thuisland te vervolgen en zeker niet terug te halen naar België.

Gisteren publiceerde het Egmont Instituut een onderzoek waaruit blijkt dat 35 IS-jihadisten en 38 IS-kinderen met de Belgische nationaliteit vastgehouden worden in de Koerdische kampen in Syrië. De onderzoekers Thomas Renard en Rik Coolsaet rapporteren dat wat de volwassenen betreft het gaat om 14 mannen en 21 vrouwen. Uit de rest van Europa zijn in totaal 385 tot 460 foreign fighters in Syrië tijdelijk gedetineerd. Een aantal van hun kinderen zitten met hun moeders vast in kampen. Volgens Coolsaet en Renard moeten de Europese landen meer doen om hen terug naar hier te halen, maar het Vlaams Belang is het daar niet mee eens.

'Foreign terrorist fighters' zijn jihadisten die bloed willen vergieten

Foreign terrorist fighters zijn immers bloeddorstige rebellen die zijn afgereisd naar een jihadistische conflictzone om een terreurbeweging te steunen. België heeft bovendien naar verhouding het hoogste aantal ‘Syrië-strijders’ van Europa: 500 ‘Belgen’ staan geregistreerd als ‘foreign terrorist fighter’ waarvan 80% zich aansloot bij terreurgroep IS. In januari 2019 waren er al 130 van deze terroristen teruggekeerd.

“Deze 35 jihadisten mogen nooit terugkeren naar ons land”, reageert Kamerlid Dries van Langenhove (Vlaams Belang-fractie). Wij pleiten voor een opsluiting in het land waar deze zogenaamde 'Foreign Terrorist Fighters' hun misdaden pleegden. Hier moeten duidelijke akkoorden over komen.