Nieuws
vrijdag, 13 aug 2021

Huurprijzen op recordhoogte: “Halt toeroepen aan instroom nieuwkomers”

Het Vlaams Belang waarschuwt ervoor dat na de extreme wachtlijsten voor sociale woningen, nu ook de huurprijzen recordhoogtes zullen bereiken. Het fundamentele probleem is echter identiek, klink het. “Zolang er geen halt wordt toegeroepen aan de instroom van nieuwkomers, zal de druk op de woningmarkt steeds verder stijgen”, zei Vlaams Parlementslid Guy D’haeseleer in een reactie. Huurpremies zijn allesbehalve een wondermiddel, zegt de partij. “Wij willen dat er een migratiestop komt, zodoende dat mensen met een laag inkomen hun thuisgemeente niet langer moeten ontvluchten.”

De gemiddelde huurprijs voor een appartement in Vlaanderen is in het voorjaar van 2021 voor het eerst boven 750 euro per maand gestegen. Schandalig, vindt het Belang. In 2020 stonden in Vlaanderen bovendien maar liefst 169.000 mensen op de wachtlijst voor een sociale woning met een wachttijd van gemiddeld 3,5 tot 4 jaar. De kandidaten zijn vooral alleenstaanden met één inkomen voor wie de stijgende prijzen op de private huurmarkt steeds vaker onbetaalbaar zijn. Het Vlaams Belang pleitte eerder al dat de regering dringend écht de handen uit de mouwen moet steken. Tot op heden blijft men helaas massaal armoede importeren uit het buitenland.

“Huurpremies zijn voor een aantal mensen slechts een tijdelijke oplossing, maar het fundamentele probleem - de voortdurende inwijking - blijft”

Het Vlaams Belang wijst erop dat de huidige wooncrisis zelden zo nijpend was. De partij wijst met de vinger naar de massamigratie als een van de basisoorzaken van de recordhuurprijzen en de ellenlange wachtlijsten. “Hierdoor duwt de regering onze eigen mensen die nood hebben aan een betaalbare woning steeds meer en meer achteruit”, reageert Vlaams Parlementslid Guy D’haeseleer. “Hogere premies zijn dan ook een pleister op een houten been, want door de constante instroom van nieuwkomers zal de vraag steeds het aanbod overstijgen. Meer huurpremies toekennen zal bovendien de druk op de huurmarkt nog opdrijven, waardoor de huurprijzen nog sneller zouden stijgen.”

“Ook bijkomende investeringen op de woonmarkt zullen niet baten, want Vlaanderen is nu al volgebouwd. Die nog beschikbare open ruimte die er rest moet gekoesterd worden”, aldus nog D’haeseleer. Voor het Vlaams Belang is het duidelijk en moeten onze eigen mensen met lokale binding met de stad voorrang krijgen. “Want met de enkele kwetsbaren die eventueel een huurpremie krijgen, zal het probleem van voortdurende inwijking niet opgelost zijn.”