Nieuws
dinsdag, 09 jul 2024

Iedere vorm van internetcriminaliteit moet bestreden worden

Foto: iStock. Iedere vorm van internetcriminaliteit moet bestreden worden

Voor het Vlaams Belang moet elke vorm van criminaliteit bestreden en vervolgd worden. De partij aanvaardt derhalve niet dat parketten internetfraude niet onderzoeken wanneer de slachtoffers onvoldoende geld werd ontstolen. “Zo start het Oost-Vlaams parket voortaan geen onderzoek meer op onder een bedrag van duizend euro”, zegt Kamerlid Marijke Dillen. “Op die manier wordt criminaliteit gefaciliteerd in plaats van bestreden.”

Vandaag staat in de media te lezen dat het parket van Oost-Vlaanderen geen zaken van phishing en internetfraude meer zal onderzoeken wanneer de slachtoffers minder dan duizend euro schade hebben geleden. Dergelijke ondergrenzen bestaan ondertussen ook al in andere parketten. In West-Vlaanderen bedraagt deze 2.500 euro. En in Limburg slechts 500 euro.

“De straffeloosheid regeert, en daar zal het Vlaams Belang zich steeds tegen blijven verzetten”

“Het personeelstekort bij Justitie ligt hieraan uiteraard ten grondslag. Er zijn veel te weinig mensen in dienst om de zeer vele aangiftes te kunnen behandelen”, stelt Dillen. “Het Vlaams Belang pleit er dan ook al jaren voor dat er werk wordt gemaakt van de invulling van alle onderzoeks- en opsporingsdiensten.” Het Kamerlid wil dat de minister van Justitie eindelijk eens beseft dat door het niet vervolgen van misdrijven een totaal verkeerd signaal wordt gegeven. “De criminelen krijgen nu de boodschap dat ze gewoon kunnen verder doen, want er wordt niet vervolgd. En dat zorgt ervoor dat criminaliteit wordt gefaciliteerd in plaats van bestreden.”

“De politie mag dan wel benadrukken dat de slachtoffers altijd aangifte moeten blijven doen, omdat dit helpt om criminele netwerken op te sporen”, merkt Dillen tot slot op. “Maar de mensen zullen niet snel geneigd zijn aangiftes te doen waar toch geen gevolg aan wordt gegeven. En de slachtoffers, die blijven verweesd achter. De straffeloosheid regeert, en daar zal het Vlaams Belang zich steeds tegen blijven verzetten.”