Nieuws
woensdag, 06 apr 2022

IGO: 100 miljoen per jaar naar Franstalig België

De inkomensgarantie voor ouderen (IGO) vertoont een voor Vlaanderen zeer verontrustende evolutie. “Vergeleken met de totale cijfers van de gepensioneerden ontvangen 3,9 procent Vlaamse gepensioneerden een IGO, tegenover 6,1 procent in Wallonië en maar liefst 15,3 procent in Brussel”, zegt Kamerlid Ellen Samyn die hierover cijfers opvroeg bij minister van Pensioenen Karine Lalieux (PS). Van de 660 miljoen euro per jaar die aan het IGO wordt uitbetaald gaat meer dan 23 procent naar Brussel alleen, terwijl zij amper 6,5 procent van alle gepensioneerden in het land tellen.”

65-plussers die niet over voldoende financiële middelen beschikken kunnen beroep doen op een IGO, maar daar zijn wel een reeks voorwaarden aan verbonden. Zo mag je geen eigen woning bezitten en geen andere financiële middelen hebben. “In België hebben zo’n 107.000 personen recht op zo’n tegemoetkoming”, aldus Samyn. “Dit toont aan hoe de armoede bij ouderen evolueert.”

“De Vlamingen trekken 42,8 procent van de IGO-uitkeringen met 57,7 procent van de bevolking: alweer een transfer dus naar Franstalig België”

“Op lange termijn is dit een onhoudbare situatie”, vervolgt Samyn. “Brussel kent de jongste bevolking van het land en rekening houdend met de hoge werkloosheid zullen die kosten de volgende jaren zeer snel gaan oplopen en binnen enkele decennia onbetaalbaar worden. Snel gerekend is er enkel voor het IGO nu al sprake van een transfer naar Franstalig België van zo’n 100 miljoen euro per jaar, een bedrag dat pijlsnel oploopt. Het PS-bestuur doet er werkelijk niets aan om de oorzaken aan te pakken door maatregelen te nemen die de werkgelegenheid ten goede kunnen komen. Want werk zorgt voor welvaart.”

Het Vlaams Belang is niet tegen het IGO. “Integendeel. Onze ouderen moeten gesteund worden en het bedrag van het IGO is zeker niet van dien aard dat men er rijkelijk van kan leven”, besluit Samyn. “Maar een zoveelste transfer kunnen we missen als kiespijn: alleen al via een splitsing van de sociale zekerheid zou Vlaanderen het IGO voor de Vlaamse arme gepensioneerden met zo’n 25 procent kunnen doen stijgen om onze gepensioneerden een menswaardig bestaan te geven.”