Nieuws
donderdag, 16 nov 2023

Illegaal die vriendin vermoordt, kreeg leefloon en 16 keer bevel om grondgebied te verlaten

In Leuven vindt het assisenproces van Hasmiou ‘Barry’ Diallo (39) plaats. De man uit Guinee is al enkele jaren illegaal in het land en vermoordde in 2020 de jonge vrouw die hem onderdak bood en zijn vriendin was. Voor de moord kreeg hij maar liefst zestien keer het bevel om het grondgebied te verlaten en twee jaar lang een leefloon van 900 euro per maand. “Deze zaak is symptomatisch voor alles wat er mis is met het beleid in dit land”, zegt Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken. “Het is wraakroepend dat hier alweer geen enkele conclusie uit getrokken wordt door de Vivaldi-regering. Waar wachten ze op? De kiesdrempel?”

In 2011 diende Diallo al een eerste asielaanvraag in ons land in. Dat werd geweigerd, maar dat weerhield hem er niet van om nog meerdere keren een aanvraag in te dienen. Het gevolg waren zestien bevelen om het grondgebied te verlaten. Dat de man illegaal in het land was, kon blijkbaar niet verhinderen dat hij sinds 2018 een leefloon van 900 euro per maand ontving. Bij zijn arrestatie had de man zelfs 6.160 euro cash op zak. 

“Eenmaal iemand in dit land gearriveerd is, zorgen deze regering en talloze radicaal-linkse lobbygroepen ervoor dat hij nooit meer uitgezet wordt”

Ook in 2018 leerde hij de vrouw die hij later zou vermoorden kennen: Sofie Michiels. Amper een maand nadat ze elkaar leerden kennen, zou Diallo al geld van haar rekening plunderen. Het leefloon dat hij ontving, hield hij voor zichzelf en het geld van Sofie spendeerde hij. Het is niet bekend of zijn vriendin op de hoogte was van de talloze criminele feiten die Diallo pleegde sinds hij in België was. Vanaf 2012 volgde het ene na het andere proces-verbaal voor onder meer verkrachting, diefstal met geweld, winkeldiefstal, opzettelijke slagen en verwondingen, illegaal bezit van verdovende middelen en openbaar dronkenschap. Ondanks al deze feiten werd hij nooit strafrechtelijk veroordeeld. 

“Deze zaak is een van de gruwelijke gevolgen van het gefaalde migratie- en justitiebeleid”, zegt Van Grieken. “Een bevel om het grondgebied te verlaten is een vodje papier. Iets dat tot zestien keer toe genegeerd kan worden en niemand die er iets aan doet. Eenmaal iemand in dit land gearriveerd is, zorgen deze regering en talloze radicaal-linkse lobbygroepen ervoor dat hij nooit meer uitgezet wordt. Justitie slaagt er zelfs niet in een illegaal die talloze keren betrapt wordt op zware criminele feiten te veroordelen. Het is ronduit wraakroepend dat dit assisenproces nu gevoerd wordt, zonder dat er iemand in de regering daar een conclusie uit trekt. Dit was perfect te vermijden. Het is tijd om deze Vivaldi-bende een electorale afstraffing te geven, waar ze nooit nog van bekomen.”