Nieuws
vrijdag, 07 mei 2021

Illegalen mogen maandenlang actievoeren op VUB: “Maar wel hetze tegen student voor wegnemen spandoek”

Na een inbraak verblijven er nu al meer dan 2 maanden illegalen op een campus van de universiteit VUB tot ongenoegen van een groot deel van de studentenpopulatie. Met dergelijke bezettingen willen de illegalen hun regularisatie afdwingen. Een student nam nu de spandoeken van de actievoerende illegalen weg en postte een bericht daarover in een WhatsApp-groepje van N-VA’ers aan de VUB. Het bericht werd gelekt aan de linkse nieuwswebsite Apache, waarna de ‘dader’ het slachtoffer werd van een haatcampagne van de linkse media en politiek. Het Vlaams Belang kant zich tegen deze hetze en vindt het werkelijke probleem niet de actie van de student, maar wel dat onze universiteiten blijkbaar speelruimtes zijn voor acties van illegalen. Vlaams Parlementslid Filip Brusselmans (Vlaams Belang) kaartte het incident aan bij Onderwijsminister Ben Weyts (N-VA). 

De Brusselse universiteit VUB overweegt na het verwijderen van de spandoeken een tuchtprocedure op te starten die zelfs zou kunnen leiden tot het uitsluiten van de student. Het was de linkse website Apache die beslag kon leggen op berichten van een WhatsApp-groepje van N-VA-studenten aan de VUB waarin de buit gemaakte spandoeken werden getoond. In de kranten van de mainstream media en bij linkse partijen werd moord en brand geschreeuwd. “Studenten steken fratsen uit tijdens hun studententijd. Dit is duidelijk een politieke afrekening van een universiteitsestablishment tegen rechtse studenten die in een links bastion als de VUB volgens het rectoraat geen plaats hebben”, reageert Brusselmans. Volgens minister Weyts zou de VUB echter de nodige proportionaliteit aan de dag leggen en het incident niet uitvergroten, zoals wel gebeurde in de media.

“Die hetze tegen studenten moeten stoppen. De maandenlange aanwezigheid van illegalen op de VUB is hier het echte probleem”

Maar daarop vertrouwt het Vlaams Belang niet. “Weyts moet de VUB contacteren om de vrijheid van meningsuiting te vrijwaren en de politieke diversiteit te beschermen”, reageert Brusselmans. “Het kan niet dat een hogeronderwijsinstelling maandenlang activisme van illegalen en extreem-links gedoogt en rechtse studenten vervolgt.” De onderwijsminister liet echter weten niet van plan te zijn actie te ondernemen. “Terwijl studenten niet eens binnen mogen - door de coronapandemie - is dit voor linkse activisten en illegalen blijkbaar geen probleem”, argumenteerde Brusselmans, “Aan de buitenkant van het campusrestaurant hebben ze zelfs hun slaapplaats gemaakt. Het kantinepersoneel moet de deuren vastbinden om te vermijden dat illegalen er zouden binnenstormen.

Brusselmans vroeg tenslotte ook initiatieven van de minister die moeten garanderen dat de campus veilig is voor studenten en de kwaliteit van het onderwijs gegarandeerd blijft. Het Vlaams Belang zal zich blijven verzetten tegen het gedoogbeleid tegen illegaliteit op de universiteit en de intimidatie tegen al wie er een andere mening op nahoudt dan links.”