Nieuws
dinsdag, 28 jun 2022

Illegaleninvasie: no pasaran!

Vrijdag bestormden duizenden migranten de grens van Marokko naar de Spaanse exclave Melilla. Honderden migranten bereikten een grenscontrolegebied, nadat een hek werd doorgesneden, volgens een statement van de autoriteiten van Melilla. 23 Afrikanen lieten bij de bestorming het leven. “De Europese Unie is verantwoordelijk voor deze illegaleninvasie, deze chaos”, aldus Tom Vandendriessche, Europees Parlementslid voor Vlaams Belang. “Door het lakse migratiebeleid wordt een aanzuigeffect gecreëerd. Enkel door illegale migratie hard aan te pakken breken we het businessmodel van de mensensmokkelaars en kunnen we toekomstige tragedies vermijden.”

De bestorming van de grens van Melilla is een nieuw dieptepunt in de aanhoudende migratiecrisis. De illegale grensoversteken blijken ook steeds gewelddadiger te worden. Volgens ooggetuigen waren de migranten bewapend met stokken en ijzeren staven. Bij de beklimming van grenshekkens vielen meerdere migranten enkele meters naar beneden. 120 Marokkaanse agenten, die de oversteek probeerden te voorkomen, raakten gewond. Zij spreken van een “gewelddadige en georganiseerde aanval”.

Meer dan 100 migranten bereikten echter een opvangcentrum, waar hun individuele situatie nu wordt beoordeeld. De creatie van een pervers aanzuigeffect, volgens Tom Vandendriessche. “Illegale migratie mag geen enkel perspectief in Europa bieden. Op deze manier moedigen we meer illegale bestormingen aan, met meer doden tot gevolg.”

De laatste jaren hebben duizenden migranten geprobeerd om de Spaanse exclaves binnen te komen op verschillende manieren. Het beklimmen van barrières, zwemmen langs de kustlijn of door zich te verstoppen in voertuigen. “Het is hoog tijd dat er wordt ingegrepen tegen deze illegaleninvasie”, besluit Tom Vandendriessche. “Er moet een snelle interventiemacht worden gemobiliseerd bij dergelijke oversteken. Een zero tolerantiebeleid moet worden ingevoerd: wie illegaal oversteekt, verliest elk recht op verblijf in Europa. Alleen zo breken we het businessmodel van de mensensmokkelaars. En alleen zo garanderen we de veiligheid van onze eigen burgers.”