Nieuws
vrijdag, 16 jun 2023

Illegaliteit belonen voedt businessmodel van de mensensmokkel

Foto: iStock. Illegaliteit belonen voedt businessmodel van de mensensmokkel

In de nacht van dinsdag op woensdag kapseisde een migrantenboot in de Middellandse zee, op zo een 85 km van de kust van het Griekse schiereiland Peloponnesos. Volgens Griekse media zaten er 700 tot 750 migranten aan boord. Tot nu toe zijn al 78 lichamen geborgen, maar waarschijnlijk zijn er nog honderden doden niet gevonden. “Dit is een tragedie die had voorkomen kunnen worden”, zegt Europees Parlementslid Tom Vandendriessche (Vlaams Belang). Met het huidige beleid moedigt de Europese Unie migranten bijna aan om op vissersboten de overstap naar Europa te maken. Illegale migratie is levensgevaarlijk, zowel voor de migranten als voor de mensen in Europa.”

De boot sloeg dinsdagnacht om in een van de diepste delen van de Middellandse Zee. De vissersboot zou van de Libische kustplaats Tobroek op weg zijn geweest naar Italië. Het EU-grensbewakingsagentschap Frontex zegt dinsdag al uren zicht op het schip te hebben gehad, maar volgens de Griekse kustwacht weigerden de opvarenden alle aangeboden hulp. Niemand aan boord zou een reddingsvest hebben gedragen. “Wanneer we de stimulans van illegale migratie wegnemen, breken we het model van de mensensmokkelaars”, aldus Vandendriessche. “Door een duidelijk signaal te geven dat illegale migratie niet loont, zullen mensen deze gevaarlijke oversteek niet meer nemen. Dit falend asiel en migratiebeleid veroorzaakt rechtstreeks deze levensgevaarlijke tochten.”

“NGO’s zijn handlangers van de mensensmokkelaars”

104 mensen konden gered worden, en dat aantal is sinds gisteren niet meer veranderd. Er is nog altijd een grote reddingsactie bezig, maar de kans dat nog overlevenden gevonden worden is klein. Alle geredde opvarenden zijn jonge mannen in de twintig, vooral uit Syrië en Egypte, maar er is ook sprake van Afghanen, Pakistanen en Palestijnen. “Mensensmokkelaars halen grof geld binnen door migranten te overhalen de oversteek te maken”, vervolgt Vandendriessche. “Volgens Europol betaalde 90 procent van migranten mensensmokkelaars om de oversteek te maken. Zogenaamd humanitaire NGO’s zijn in werkelijkheid handlangers van deze mensensmokkelaars. Zowel de mensensmokkelaars als de NGO’s zijn criminele organisaties en moeten we als dusdanig behandelen. Ze horen in de cel.”

Als de geschatte aantallen kloppen, is dit de dodelijkste ramp met een migrantenboot in jaren. Dit jaar zijn volgens de Internationale Organisatie voor Migratie al 1.166 verdronken op de Middellandse Zee. “Vermijdbare doden, en het aantal zal jammer genoeg blijven stijgen als er geen paradigmashift komt binnen het naïeve Europese asiel- en migratiebeleid”, besluit Vandendriessche. “Opvang moet per definitie in eigen regio, onze buitengrenzen moeten we hermetisch afsluiten en illegalen moeten elk recht op verblijf verliezen, actief opgespoord worden en zonder pardon teruggestuurd worden. Alleen zo beschermen we onze mensen en breken we het businessmodel van de mensensmokkel.”