Nieuws
dinsdag, 01 aug 2023

Inflatie blijft hoog, maar maatregelen blijven uit

Foto: iStock. Inflatie blijft hoog, maar maatregelen blijven uit

De inflatie is in juli nauwelijks gedaald. Het cijfer komt deze maand uit op 4,14 procent, tegenover 4,15 procent in juni. De stijging van het algemeen prijspeil verloopt dus nog steeds sneller dan het ‘normale’ ritme van 2 procent per jaar. “Het leven blijft aan sneltempo duurder worden in vergelijking met een jaar geleden”, zegt Vlaams Belang-Kamerlid Reccino Van Lommel. “En Vivaldi laat steeds maar na om in te grijpen.”

Het zijn nog steeds vooral de voedingsprijzen die de inflatie hoog houden, al neemt de snelheid van de stijging gelukkig langzaamaan af. Alhoewel de prijzen van de meeste grondstoffen voor de voedingsindustrie de afgelopen tijd zijn gedaald, blijft de prijs van een gemiddelde winkelkar hoog. Op Europees vlak zijn de gemiddelde prijsstijgingen in de winkel zelfs hoger dan de gemiddelde stijging van de productiekosten, zo waarschuwde de Europese Centrale Bank. “Dat zou betekenen dat de inflatie wordt aangedreven door hogere winstmarges”, aldus Van Lommel. “De Nationale Bank spreekt dit formeel tegen, in België zou daar geen sprake van zijn. Voor heel wat kmo’s klopt dat ook en ook veel landbouwbedrijven hebben het moeilijk, maar de grote multinationals zijn er toch opvallend goed in geslaagd om hun bedrijfswinsten te handhaven.”

“Vivaldi moet dringend maatregelen nemen om de prijzen te doen dalen”

Het Kamerlid stelt vast dat de Vivaldi-regering met de mond vol tanden staat. “Zoals gewoonlijk. En minister van Economie Pierre-Yves Dermagne (PS) geraakt niet verder dan een dreigement om de bedrijven die nalaten hun prijzen te matigen, op het matje te roepen en hun namen te publiceren op een soort van straflijst.”

Voor het Vlaams Belang dient er dringend werk te worden gemaakt van maatregelen die de prijzen effectief doen dalen. “De prijzen voor basisproducten moeten worden verlaagd via fiscale ingrepen”, besluit Van Lommel. “Verder zijn de prijzen en tarieven die de overheidsdiensten en -bedrijven aanrekenen voor hun diensten en producten, veel te hoog. De prijzen van treintickets en postzegels kunnen naar beneden. Daarvoor hebben we trouwens een wetsvoorstel ingediend.”