Nieuws
donderdag, 29 feb 2024

Inflatie op een maand tijd bijna verdubbeld

Foto: iStock. Inflatie op een maand tijd bijna verdubbeld

In februari is de inflatie gestegen naar 3,20 procent, wat bijna een verdubbeling is ten opzichte van januari, toen we nog op een comfortabele 1,75 procent zaten. “Het is alweer de zoveelste economische indicator die op onweer staat”, zegt Vlaams Belang-Kamerlid Reccino Van Lommel. “De Vivaldi-praatjes over het zogenaamde goede beleid gelooft niemand meer.”  

De quasi-verdubbeling van de inflatie betekent dat we nu al 103,2 euro moeten neertellen voor een pakket goederen dat we een jaar geleden nog voor 100 euro konden meenemen. “En als we de prijzen vergelijken met twee jaar geleden, dan moeten we vaststellen dat we nu al 110 euro betalen voor hetgeen toen nog 100 euro kostte”, aldus Van Lommel.

De inflatie vertoont dus opnieuw een opwaartse trend, ze stijgt nu al voor de vierde maand op rij. “Voor het eerst in vijf maanden tijd zitten we ook weer boven de twee procent, wat zowat als het ideale cijfer wordt beschouwd, omdat dat net genoeg is om ervoor te zorgen dat aankopen niet te lang worden uitgesteld waardoor de economie blijft draaien en toch niet te zwaar ingrijpt op de koopkracht”, gaat Van Lommel verder. “We zullen de prijsstijgingen dus zeker voelen in onze portemonnee.”

“En intussen durven de Vivaldi-excellenties zichzelf nog op de borst kloppen voor hun goede beleid”

Het cijfer is natuurlijk een gemiddelde, als we kijken naar de verschillende productcategorieën, zien we dat vooral voeding duurder is geworden, al stijgen de voedselprijzen minder snel. “Dat geeft uiteraard reden tot bezorgdheid, omdat het een impact heeft op ons allemaal”, stelt het Kamerlid. “Niemand kan immers de aankoop van voedsel uitstellen. Het inflatiecijfer wordt enigszins getemperd door de gedaalde energieprijzen, al is dat effect stilletjes aan wel uitgewerkt, de prijzen zijn ondertussen min of meer gestabiliseerd.”

De economische groei slabakt, de industrie zit in het slop, de schuldgraad is gewoonweg abominabel en ga zo maar door. “En intussen durven de Vivaldi-excellenties zichzelf nog op de borst kloppen voor hun goede beleid”, merkt Van Lommel tot slot op. “Het is hoog tijd voor ander en beter.”