Nieuws
woensdag, 12 jun 2024

Inkeer bestaat niet bij IS-bruiden, terugkeer mag ook niet bestaan

Foto: iStock. Inkeer bestaat niet bij IS-bruiden, terugkeer mag ook niet bestaan

Een angstaanjagende CNN-reportage over een gevangenenkamp in Syrië heeft nog maar eens bijzonder duidelijk gemaakt dat, net zoals dat voor de IS-strijders zelf het geval is, er geen enkele sprake is van inkeer bij hun bruiden. “Er kan voor het Vlaams Belang dan ook geen enkele sprake meer zijn van repatriëring van deze terroristen”, zegt fractievoorzitter in de Kamer Barbara Pas. “Onder Vivaldi was dit helaas wel het geval, en daarmee heeft niet alleen onze veiligheid ingeboet, maar werd ook geen enkel respect getoond voor de slachtoffers van islamistische terreur.”

De recente CNN-reportage brengt duidelijk in beeld hoe Al Hol, een gevangenenkamp in het noorden van Syrië waar vrouwen en kinderen van IS-strijders worden vastgehouden, een broeinest van islamterrorisme is. Jaren na de val van het kalifaat heeft de journaliste het onomwonden over een tikkende tijdbom die staat te ontploffen. Tienerjongens worden in het kamp uitgehuwelijkt om zo snel mogelijk voor nakomelingen te zorgen, en gemaskerde kinderen krijgen er zelfs gevechtstrainingen. “De verwerpelijke IS-ideologie is er onverminderd blijven bestaan”, aldus Pas. “De IS-bruiden tonen geen enkele spijt, en betuigen integendeel uitdrukkelijk en zonder enige schroom hun solidariteit met de terroristische organisatie.”

“Onze veiligheid werd door Vivaldi niet verstevigd, maar ondergraven”  

“En de onvoorstelbaar naïeve Vivaldi-regering liet 103 Syriëstrijders naar ons land terugkeren”, vervolgt Pas, die hierover minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open Vld) ondervroeg. “Alsof die terroristen en hun bruiden bij een repatriëring hun diepe haat tegen de vrije Westerse samenleving plots zouden verliezen. De CNN-reportage toont vandaag nog eens duidelijk aan dat zoiets pure dagdromerij is.” Het Kamerlid heeft de terugkeerpolitiek van Vivaldi, die gevoerd werd in naam van de veiligheid omdat de IS-bruiden op die manier zogenaamd boven de radar zouden blijven, steeds als bijzonder hypocriet bestempeld. “Er zijn in dit land gevallen bekend van teruggekeerde IS-terroristes die wegens personeelstekort zelfs met een enkelband niet meer werden opgevolgd… Onze veiligheid werd door Vivaldi niet verstevigd, maar ondergraven.”   

Voor het Vlaams Belang kan er geen enkele sprake van zijn van een verdere repatriëring van IS-vrouwen uit Al Hol of uit andere gevangenenkampen in Syrië. “Voor wie openlijk onze samenleving de rug heeft toegekeerd en – letterlijk en figuurlijk – naar het leven heeft gestaan, is in dit land absoluut geen plaats”, besluit Pas. “Die terroristen moeten berecht en bestraft worden in de regio waar ze hun gruwel begingen.”