Nieuws
maandag, 17 jan 2022

“Inperking vrijheden niet-gevaccineerden onaanvaardbaar”

Vooruit-voorzitter Conner Rousseau wil niet-gevaccineerden de toegang tot het openbare leven ontzeggen. “Om de vaccinatiegraad op te krikken is het veel nuttiger om mensen te overtuigen met argumenten dan ze vrijheden te ontnemen, ze uit te sluiten of ze te bedreigen met bestraffingen”, zegt Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken. Met een verplichting versterken we alleen het maatschappelijk ongenoegen en de polarisatie, dat werd zelfs door Marc Van Ranst al opgemerkt. Rousseau denkt iets te veel aan China als lichtend voorbeeld.

In een opiniestuk dat vandaag in De Standaard werd gepubliceerd, drukt Rousseau de wil uit niet-gevaccineerden de toegang te ontzeggen tot winkels, openbaar vervoer, restaurants, cafés, theaters, sportclubs en dergelijke meer. “Met een vaccinatiegraad van 94 procent van de volwassen bevolking kan een vaccinatieplicht weinig uithalen. Het gaat om een ondoordachte en volslagen disproportionele maatregel”, aldus Van Grieken. “Ook maakt de evolutie van het virus naar minder gevaarlijke varianten, zoals omikron, evenals nieuwe medicatie een verplichting mogelijk zelfs totaal nutteloos.”

“Vaccinatieplicht is nutteloos en de inperking van de vrijheden doet het maatschappelijk ongenoegen alleen maar toenemen”

“De socialist in Rousseau komt nu duidelijk naar boven: vrijheid wordt gezien als een beloning die je krijgt als je gehoorzaam bent aan de staat”, merkt Van Grieken op. “Maar we leven gelukkig niet in de rode nachtmerries van Mao Zedong of Kim Jong-Un. In het Westen zijn grondrechten en fundamentele basisrechten steeds afdwingbaar en kunnen ze nooit een cadeautje of een beloning zijn. In de visie van Rousseau zijn vrijheden niets anders dan koekjes die je brave honden toewerpt.”

“Tegen de door Rousseau beoogde beknotting van ons aller vrijheden zullen we ons met alle wettelijke middelen verzetten”, aldus Van Grieken. “De vaccinatieplicht zal geen oplossing brengen. Integendeel, dit zal nog meer discriminatie met zich meebrengen en een nog grotere opdeling van de maatschappij in A- en B-burgers.”