Nieuws
donderdag, 29 apr 2021

Inzetten op psychologische hulp meer dan ooit nodig

“De regering neemt het psychosociaal drama dat zich momenteel wegens de coronacrisis onder onze ogen aan het afspelen is, niet echt ernstig. Dat zegt Kamerlid Dominiek Sneppe (Vlaams Belang). “Dat bleek duidelijk tijdens de commissie Gezondheid en Gelijke Kansen, waar de problematiek van de psychologische en sociale opvang op de agenda stond.”

“Er worden sinds kort wel een aantal initiatieven aangekondigd, maar het lijkt wel alsof men het einde van de coronacrisis afwacht om echt van start te gaan”, aldus Sneppe. “De regering is ziende blind. In april vorig jaar werd er in de Kamer reeds op gewezen dat de onwaardige behandeling van de coronadoden een psychologische bom zou kunnen betekenen, maar van de kant van de betrokken ministers was er niet de minste vorm van empathie te bespeuren.”

“Stuitend hoe weinig aandacht paars-groen in deze tijden heeft voor rouwverlof en psychologische bijstand voor stervenden”

In de commissie liet deskundige Elke Van Hoof, experte binnen de Hoge Gezondheidsraad, zich de quote ‘Met de dood wint ge geen verkiezingen’ ontvallen. “Een quote die ze naar eigen zeggen hoorde toen ze in april 2020 haar rouwrapport wou voorstellen”, aldus nog Sneppe. “Van Hoof wou uiteraard niet preciseren van wie het citaat precies kwam, maar we weten nu hoe er binnen de regering over deze materie gedacht wordt.”

Voor het Vlaams Belang is het onbegrijpelijk dat men op zo’n manier omgaat met verlies. “Wij hebben in januari nog een wetsvoorstel ingediend om het rouwverlof uit te breiden”, zegt Kamerlid Ellen Samyn (Vlaams Belang), “maar de discussie over het rouwverlof is aan het verzinken in een steriele discussie. De meerderheid verstopt zich achter de door de regering aangekondigde globale herziening van de verlofstelsels.”

Voor Vlaams Belang is het duidelijk. “Er moet snel een uitbreiding komen van het rouwverlof en de psychologische bijstand voor stervenden, hun nabestaanden maar ook voor de velen die chronisch ziek zijn na een besmetting”, besluit Samyn. “We zullen in de bevoegde commissie blijven insisteren om deze problematiek bovenaan op de politieke agenda te krijgen.”