Persberichten
dinsdag, 23 mei 2023

Iraanse garde op zwarte lijst is stap in goede richting, maar meer is nodig

Maar liefst 107 oud-presidenten en premiers roepen Europa, het Verenigd Koninkrijk, Canada en de VS op om de Iraans Revolutionaire Garde als een terreurorganisatie te beschouwen en te sanctioneren. Ze veroordelen ook dat Iran drones levert aan Rusland die worden ingezet in de oorlog in Oekraïne. “Dit is een stap in de goede richting, maar volstaat niet”, zegt Kamerlid Ellen Samyn (Vlaams Belang). “Een sterker signaal zou zijn om alle verdragen en handelsakkoorden op te zeggen met deze terroristenstaat.”

De internationale oproep richt zich specifiek aan Europa, het Verenigd Koninkrijk, de Amerikaanse president Joe Biden en Canada. De briefschrijvers willen een hardere aanpak van het Iraanse regime. Concreet betekent die harde aanpak voor hen het op een zwarte lijst zetten van de Revolutionaire Garde en het ter verantwoording roepen van regeringsfunctionarissen voor hun misdaden tegen de menselijkheid.

“Iran is het typevoorbeeld van een schurkenstaat en moet internationaal geïsoleerd worden” 

“Uiteraard ondersteunen wij bijkomende sancties tegen het islamitisch regime in Iran”, zegt Samyn. “Maar hiermee alleen krijgen we het regime niet op de knieën. Het Vlaams Belang pleit er al langer voor om alle verdragen en handelsakkoorden op te zeggen met Iran.” 

Volgens het Vlaams Belang baten enkel drastische sancties. “Iran maakt zich vandaag schuldig aan het verspreiden van terreur, massale mensenrechtenschendingen en het opdrijven van executies in eigen land, het onrechtmatig gevangennemen van buitenlanders en het leveren van wapens aan Rusland om de burgerbevolking in Oekraïne te treffen”, besluit Samyn. “Het is het typevoorbeeld van een schurkenstaat en moet internationaal geïsoleerd worden.”