Nieuws
vrijdag, 29 jul 2022

Irandeal afgebrand door Iraanse oppositie: “En ze hebben 100% gelijk”

Volgens de Iraanse oppositie zal het Iranakkoord, dat de paars-groene regering van premier Alexander De Croo (Open Vld) heeft bekokstoofd, “veel levens kosten”. Het Vlaams Belang kan zich alleen aansluiten bij die zware kritiek op de Irandeal, kritiek die de partij zelf al eerder liet horen. “Het Iraanse regime toelaten om veroordeelde terroristen om te ruilen voor Belgen die Iran willekeurig heeft opgesloten, zal zorgen voor méér onrechtmatige opsluitingen én voor méér terrorisme.”

De voornaamste Iraanse oppositievereniging in het buitenland, de NCRI (National Council of Resistance of Iran), is niet te spreken over de Irandeal die de Belgische regering plant in te voeren, zo rapporteert Het Nieuwsblad. De deal zal mogelijk maken dat veroordeelde criminelen, waaronder terrorist Assadollah Assadi die een aanslag poogde in 2018 tegen Iraanse opposanten, vrij worden gelaten in ruil voor de uitlevering van (onrechtmatig) opgesloten Belgen. Volgens de NCRI mag je niet met terroristen onderhandelen en zal deze Irandeal het omgekeerde bereiken van wat het beoogt.

Open Vld speelt dubbel spel over Irandeal: “Nu weten ze tot in Iran wat de beloftes en mooie woorden van Open Vld betekenen: helemaal niks”

“En de NCRI heeft 100% gelijk”, aldus Kamerlid Ellen Samyn. “Dit zal Iran net aanzetten om nog meer Belgen of andere EU-onderdanen lukraak en onrechtmatig op te sluiten, net zoals nu het geval is met de Belgische ngo-medewerker Olivier Vandecasteele. Bovendien zal het ook terreuraanslagen stimuleren, want Iran krijgt met dit akkoord een vrijgeleide om ongestraft aanslagen te organiseren. De Irandeal is dan ook even gewetenloos als roekeloos en onverantwoord.”

“Het valt opnieuw trouwens op hoe dubbelzinnig en hypocriet Open Vld zich gedraagt in dit dossier”, besluit Samyn. “Want terwijl premier De Croo de deal mee heeft uitgetekend en verdedigt, brengt zijn partijgenoot Guy Verhofstadt bezoeken aan de Iraanse oppositie om ze lippendienst te bewijzen. Verhofstadt zou zo een recente (maar afgelaste) conferentie in Parijs bijwonen. Nu weten ze zelfs tot in Iran wat de mooie beloftes en grootspraak van Open Vld betekenen: helemaal niks.”