Nieuws
donderdag, 26 okt 2023

Islamitische aanslag toont collectief falen van Vivaldi aan

Foto: Wikimedia Commons. Ianus. Islamitische aanslag toont collectief falen van Vivaldi aan

“De recente islamitische aanslag in Brussel heeft één zaak duidelijk aan het licht gebracht”, zegt Kamerlid Ortwin Depoortere, die hierover vandaag in de plenaire vergadering van de Kamer eerste minister Alexander De Croo (Open Vld) ondervroeg. “Het systeem heeft gefaald, het Belgisch model heeft gefaald en de regering heeft collectief gefaald. De bevolking verdient beter: een andere regering. Eén die veiligheid wel als een prioriteit beschouwt.”

“De wraakroepende feiten zijn genoegzaam bekend”, aldus Depoortere. “De eerste vraag van Italië in 2016 over de radicalisering van de terrorist Abdesalem Lassoued, zijn afgewezen asielaanvraag, zijn schijnhuwelijk, de informatie over zijn radicalisering aan een Schaarbeekse moskee, zijn bedreiging aan het adres van een asielzoeker, de Red Notice van Tunesië en uiteindelijk het uitleveringsverzoek van Tunesië dat niet alleen belandde bij Justitie maar ook bij Binnenlandse en Buitenlandse Zaken.” Het is het Kamerlid nog steeds een raadsel waarom al die duidelijke signalen, al die puzzelstukken niet met elkaar verbonden werden.

“De beloftes van de regering zijn too little, too late”

“De federale regering heeft na de aanslag in zeven haasten enkele maatregelen aangekondigd, zoals een betere informatie-uitwisseling, meer personeel bij politie en Justitie, en een onderzoek door het comité P en het comité I”, gaat Depoortere verder. “Maar deze beloftes zijn too little, too late. En het zal enkel bij woorden blijven. Het is nu bijvoorbeeld al meer dan duidelijk dat dit ook het geval zal zijn voor de stoere verklaringen over de woonstbetredingen. Op mijn vraag wanneer deze maatregelen uitgevoerd zullen worden had de premier vandaag geen antwoord.”

“Uit de debatten van de voorbije dagen in de commissie en de vragen vandaag in de plenaire vergadering van de Kamer kwam alleen het falen en de onkunde van de federale regering naar boven”, besluit Depoortere. “Een criminele asielzoeker kon blijven rondlopen, een uitleveringsverdrag werd niet opgevolgd, de noodoproepen van politiemensen en magistraten voor meer personeel vielen in dovemansoren… Het is een collectief falen van Vivaldi, en de enig mogelijke conclusie zou een collectief ontslag moeten zijn.” Het Vlaams Belang lanceerde ondertussen een online petitie om het ontslag van de federale regering te eisen.