Persberichten
vrijdag, 04 dec 2020

Islamitische uitvaarten in Brussel treden coronaregels met voeten

Het Vlaams Belang klaagt aan dat op Brusselse begraafplaatsen uitvaarten plaatsvinden met tientallen en zelfs honderden aanwezigen, terwijl er maar 15 zijn toegelaten. De partij roept de Brusselse regering op de lokale overheden en de intercommunale op de vingers te tikken zodat zij de regels naleven.

Op sociale media verschenen afgelopen woensdag foto’s waar vele tientallen mensen deelnemen aan wat lijkt op een islamitische uitvaart. Van naleven van coronamaatregelen is geen sprake. De massa aanwezigen staat dicht op elkaar gedrumd. De foto’s waren diezelfde dag genomen op de intercommunale begraafplaats van Schaarbeek/Evere. Getuigen bevestigen de feiten aan het Vlaams Belang.

https://twitter.com/BobDeBrabandere/status/1334175868839718920

Lootens over schending coronaregels begraafplaatsen: ”Hoe moet men dit uitleggen aan mensen die met veel verdriet in het hart slechts 15 mensen kunnen toelaten?"

“Hoe moet men dit uitleggen aan mensen die met veel verdriet in het hart slecht 15 mensen kunnen toelaten?”, vraagt fractievoorzitter van het Vlaams Belang in het Brussels Parlement Dominiek Lootens-Stael zich af. “Het zijn moeilijke tijden en afscheid nemen met een maximum van 15 mensen is een pijnlijke zaak. Een modicum aan flexibiliteit is dus niet onbegrijpbaar. Maar op deze flagrante wijze de coronaregels veelvoudig schenden, is zeer onverantwoord.”

Lootens-Stael roept Brussels minister Bernard Clerfayt (DéFI) - die verantwoordelijk is voor de lokale besturen - op in te grijpen. Een actualiteitsvraag hierover mocht in het Brussels Parlement echter niet gesteld worden.

Op de Brusselse begraafplaatsen vindt momenteel een zeer groot aantal uitvaarten plaats. Vooral de Marokkaanse gemeenschap - die zeer groot is in Brussel - is zwaar getroffen door de coronapandemie. “Dat is zeker betreurenswaardig, maar met uitvaarten met honderden mensen gaat dit probleem alleen verergerd worden”, benadrukt ook senator Bob De Brabandere, Brussels Vlaams Belang-voorzitter. “Het bedreigt tevens de volksgezondheid van ons allen. Iedereen is gelijk voor de wet - Marokkaanse wortels of niet.”