Nieuws
dinsdag, 05 sep 2023

Islamterreur is terug van nooit weggeweest

Foto: iStock. Islamterreur is terug van nooit weggeweest

Volgens een rapport van de Europese politiedienst Europol telde de Europese Unie in 2022 28 terroristische aanslagen, waarvan er 16 als volledig voltooid konden worden beschouwd. “Een zorgwekkend cijfer”, stelt Vlaams Belang-Kamerlid en voorzitter van de commissie Binnenlandse Zaken Ortwin Depoortere. “Terrorisme, en zeker islamterrorisme is terug van nooit weggeweest. En als er niet dringend maatregelen genomen worden, kunnen we in de toekomst nog terreurprocessen organiseren.”

Europol schrijft 13 van de 28 uitgevoerde aanslagen toe aan links en anarchistisch terrorisme, maar het zijn de jihadistische aanslagen die onschuldige mensen het leven hebben gekost. Zo werd in Schaarbeek de politieman Thomas Monjoie met een mes om het leven gebracht. “Jihadistisch terrorisme blijft de grootste bedreiging, en dat blijkt ook uit de cijfers die door Europol worden verstrekt”, aldus Depoortere. “Van de 380 arrestaties die vorig jaar in terreurgerelateerde zaken werden verricht, hadden er 266 betrekking op jihadisme. En in België werden 23 personen opgepakt in terrorismedossiers: 22 jihadisten en een uiterst-linkse anarchist.”

“Geen enkele alarmbel kreeg Vivaldi uit haar winterslaap”

Samen met de veiligheidsdiensten waarschuwt het Vlaams Belang sinds jaar en dag voor de gevaren van terrorisme en jihadisme. “De veiligheid van de burgers garanderen zou zonder meer de eerste taak en voornaamste bekommernis van de overheid moeten zijn, maar in dit land is dat helaas niet het geval”, vervolgt Depoortere. “In 2022 voegde OCAD, het Coördinatieorgaan voor de Dreigingsanalyse in ons land, nog 80 nieuwe namen toe aan haar lijst van terroristen en extremisten, en 87 procent daarvan hadden een jihadistische overtuiging. Maar zelfs die alarmbel deed de Vivaldi-regering niet uit haar winterslaap ontwaken. Het probleem wordt niet benoemd en maatregelen om het aan te pakken kwamen er al zeker niet.”  

Voor het Vlaams Belang moeten nieuwe terreurprocessen voorkomen worden en moet het jihadisme met wortel en tak worden uitgeroeid. “Door de massale en ongecontroleerde migratiestromen uit islamitische landen heeft het Jihadisme vaste voet aan de grond gekregen in Europa, en dat wordt vandaag door Europol nog maar eens bevestigd”, besluit Depoortere. “We hebben nauwelijks zicht op de denkbeelden van de islamitische asielzoekers, die bijna niet kunnen worden uitgezet en vaak in de illegaliteit verdwijnen. Om terreur op ons grondgebied te vermijden eisen we een grondige screening van eenieder die het land binnenkomt.”