Nieuws
zaterdag, 23 apr 2022

Jambon geeft topjob aan zijn voormalige kabinetschef

Het kabinet van Vlaams minister-president Jan Jambon kondigde gisteren aan dat zijn voormalig kabinetschef Joy Donné de nieuwe CEO wordt van het Vlaamse exportagentschap Flanders Investment & Trade (FIT). “De N-VA was ooit tegen politieke benoemingen, maar doet hier tegenwoordig steeds meer aan mee”, zegt Vlaams fractieleider Chris Janssens. “Dit bewijst dat het een traditionele partij is geworden, die de Belgische ziektes heeft overgenomen.”

De Vlaamse regering was al een tijdje op zoek naar een vervanging van de huidige CEO van Flanders Investment & Trade, die in juni van dit jaar op pensioen gaat. Na de finale selectieprocedure bleven er vier personen over, waarna Jan Jambon de beslissing nam om de positie aan zijn voormalige kabinetschef Joy Donné te geven. Die werkte jarenlang achter de schermen op verschillende liberale kabinetten, maar hij liep in 2014 over naar de N-VA en werd toen kabinetschef van Jambon. In 2019 belandde Donné als opvolger van Zuhal Demir in de Kamer.

Donné verkreeg in 2014 even nationale bekendheid toen hij een lift in zijn Porsche gaf aan N-VA-voorzitter Bart De Wever. Voor het oog van de camera's haalde hij een parkeerboete van achter zijn ruitenwisser en wierp die vervolgens op de grond. De wagen had bovendien twee verschillende nummerplaten, waardoor hij ongestraft verschillende snelheidsovertredingen kon begaan.

“De kracht van verandering naar een traditionele partij”

“De N-VA was ooit zelf tegen politieke benoemingen, maar sinds ze een machtspartij is geworden, doet ze hier zelf lustig aan mee”, zegt Chris Janssens. Hij vindt het ongehoord dat de partij ongegeneerd topjobs geeft aan haar eigen mensen. Volgens hem bewijst dit dat de N-VA steeds meer is zoals de andere traditionele partijen. “De N-VA begint meer en meer op de PS te lijken. Wie hoopte dat de partij België zou kunnen veranderen, komt bedrogen uit.”

Na de recente benoeming van Lorin Parys als CEO van de Pro League is Joy Donné al de tweede N-VA-politicus, die uit de actieve politiek stapt. “Het zijn niet toevallig allebei voormalige VLD’ers die uit opportunisme naar de N-VA zijn overgelopen”, besluit Janssens. “Het begint bij veel N-VA’ers misschien te dagen dat de eerstvolgende verkiezingen wel eens slecht kunnen uitdraaien voor hen. Is het daarom dat sommigen nu al eieren voor hun geld kiezen?”