Nieuws
maandag, 04 apr 2022

Jambon moet ‘Plaasmoorde’ aanklagen in Zuid-Afrika

Vlaams minister-president Jan Jambon is afgelopen zondag vertrokken voor een werkbezoek van een week aan Zuid-Afrika. “Er staan op het programma zowel politieke, economische als culturele contacten”, zegt Vlaams Parlementslid Johan Deckmyn. Maar ik hoop vooral dat hij ook het netelige onderwerp van de ‘Plaasmoorde’ durf aansnijden.”

Bijna alle Vlaamse minister-presidenten hebben sinds de afschaffing van het apartheidsregime een officieel bezoek aan Zuid-Afrika gebracht. “Dit komt natuurlijk door de historische en culturele connectie met de Lage Landen en de gelijkenis tussen het Nederlands en het Afrikaans”, zegt Deckmyn. “Bovendien is Zuid-Afrika de belangrijkste emigratiebestemming voor landgenoten buiten Europa na de VS en Canada.”

De politieke situatie is de afgelopen jaren steeds grimmiger geworden in Zuid-Afrika, waarbij sinds het einde van de Apartheid geregeld erfaanvallen plaatsvinden op blanke Boeren. “Men noemt dit de ‘Plaasmoorde’, waarbij vooral blanke landbouwers en hun families vaak gruwelijk vermoord worden”, zegt Deckmyn. “Sinds de jaren negentig wordt er namelijk minstens één Boer per week op zijn erf vermoord door zwarte gangsterbendes.”

“Veroordeel het antiblank racisme in Zuid-Afrika en vraag het ANC-regime om hier hard tegen op te treden”

Het ANC-regime, dat al jaren aan de macht is in Zuid-Afrika, weigert bovendien om de Boeren afdoende te beschermen en werkt de aanvallen in de hand. “De huidige Zuid-Afrikaanse president, Cyril Ramaphosa, kondigde bij zijn aantreden aan dat hij de overdracht van land van blanke naar zwarte eigenaars wil versnellen”, aldus Deckmyn.

In 2020 had Jan Jambon een digitaal onderhoud met een vertegenwoordiger van de Zuid-Afrikaanse overheid om een politiek-economische samenwerking te bespreken. “De minister-president heeft toen de kwestie van de ‘Plaasmoorde’ niet ter sprake gebracht, maar hij heeft toen beloofd om dit de volgende keer wel te doen”, zegt Deckmyn. “Ik hoop dat Jambon zijn belofte zal nakomen en het ANC-regime ook zal vragen om hard op te treden tegen deze vorm van antiblank racisme.”