Nieuws
woensdag, 13 jul 2022

Jan Jambon is eigen boek over Vlaamse onafhankelijkheid vergeten

Vlaams Belang-fractievoorzitter Chris Janssens heeft Vlaams minister-president Jan Jambon in het Vlaams Parlement geconfronteerd met diens eigen uitspraken over Vlaamse onafhankelijkheid in een boek dat Jambon in 1994 schreef. “Hij vindt dat Vlaanderen zijn vleugels moet uitslaan, maar krijgt het woord ‘onafhankelijkheid’ intussen zelfs niet meer over zijn lippen”, aldus Janssens. “Hiermee staat hij in het rijtje van belgicistische partijtjes als Open Vld.”

“Het Vlaams Parlement moet het middel bij uitstek worden om fundamentele stappen naar Vlaamse onafhankelijkheid te zetten. (…) De Vlaamse onafhankelijkheid is geen kwestie van kunnen, maar van willen.” (…) Vanzelfsprekend moet Vlaanderen niet wachten op Wallonië. De bal ligt in ons eigen kamp.” Dit zijn enkele zinnen uit het boek ‘Vlaanderen staat in Europa’ dat in 1994 door Jan Jambon en Peter De Roover werd uitgegeven.

“Maar anno 2022 krijgt Jan Jambon als minister-president het woord onafhankelijkheid zelfs niet meer over de lippen, behalve om het naar belgicistische traditie af te schilderen als chaos en verderf”, zei Chris Janssens in het Vlaams Parlement, “Nochtans staat de onafhankelijke republiek Vlaanderen nog steeds in artikel 1 van de statuten van zijn eigen partij, de N-VA.”

“Zelfs als de historische kans zich aandient om Vlaanderen via onafhankelijkheid uit het Belgische moeras van inefficiëntie en welvaartsdiefstal te redden, weigert Jambon dit”

Tijdens de 11 juli-viering in Kortrijk zei Jambon wel acht keer dat het tijd is dat Vlaanderen zijn vleugels uitslaat en hiervoor is het confederalisme de grote droom van de N-VA. “Het is echter de N-VA die de Vlaamse vleugels afknipt. Wanneer de N-VA aan de Federale Regering deelneemt, dan gaan de Vlaamse eisen in de koelkast. Wanneer de N-VA aan de Vlaamse Regering deelneemt – intussen bijna al twintig jaar –, dan gaan die Vlaamse eisen ook in de koelkast. De grote droom van N-VA is zogezegd het confederalisme, maar daarvoor heeft de N-VA geen enkele bondgenoot aan de overzijde van de taalgrens. Dat confederalisme is gewoon politieke sciencefiction”, wierp Janssens Jambon voor de voeten.”

“Met zijn afwijzing om van Vlaanderen een onafhankelijke staat te maken, staat Jambon in het rijtje van belgicistische partijtjes zoals dat van Alexander De Croo die hun politieke macht en postjes enkel nog te danken hebben aan België en het fnuiken van de Vlaamse verkiezingsuitslagen”, zei Janssens. “Voor meer Vlaams zelfbestuur kan de N-VA alleen rekenen op Vlaams-nationalisten. De N-VA moet de Vlaming in 2024 eindelijk geven waar hij al lang voor stemt: een Vlaams en rechts beleid!”