Persberichten
donderdag, 01 jul 2021

“Jarenlang wachten op beslissing Slachtofferfonds onaanvaardbaar”

Slachtoffers die beroep doen op het Slachtofferfonds, moeten vaak veel te lang wachten alvorens hun dossier wordt behandeld. Dat blijkt uit de pakkende getuigenis van een jonge vrouw die na jaren van extreem partnergeweld recht heeft op een schadevergoeding, maar wier definitieve dossier pas over 3 jaar te verwachten valt. “Dat is onaanvaardbaar en onbegrijpelijk”, zo stelt het Vlaams Belang in een reactie. Uit cijfers van Kamerlid Katleen Bury (Vlaams Belang) blijkt ook dat er steeds minder mensen beroep doen op het fonds en er steeds minder positieve beslissingen vallen. Bury en collega-Kamerlid Marijke Dillen (Vlaams Belang) kondigen alvast een wetsvoorstel aan om een duidelijke procedure gebonden aan een strikte tijdslimiet in te voeren, zodat slachtoffers niet nodeloos lang op hun geld moeten wachten.

De Commissie voor Financiële Hulp aan Slachtoffers van Opzettelijke Gewelddaden, kortweg het Slachtofferfonds, is een instelling in de schoot van de FOD Justitie waar slachtoffers van gewelddaden waarbij de dader ongekend of onvermogend is, kunnen aankloppen voor een schadevergoeding. “Helaas draaien de administratieve molens van het Slachtofferfonds blijkbaar bijzonder traag”, zo stelt Bury. Nochtans blijkt uit cijfers die het Kamerlid opvroeg bij justitieminister Vincent Van Quickenborne (Open Vld) dat jaar na jaar minder mensen beroep doen op het fonds, en dat het aantal positieve beslissingen ook daalt.

Slachtofferfonds zit op stevig spaarpotje

In 2017 werden er 1.431 verzoekschriften ingediend, waarvan 76% een positieve beslissing kreeg. In 2018 daalde dat naar 1.237 aanvragen en 75% positieve beslissingen; en in 2019 en 2020 waren dat respectievelijk 1.204 en 1.192 aanvragen met 73% en 70% positieve beslissingen. “Gevolg van dit alles is dat het Slachtofferfonds momenteel op een spaarpot van meer dan 145 miljoen euro zit – een bedrag dat jaarlijks met zo’n 20 miljoen euro toeneemt”, zo berekende Bury.

“Dat een instelling met een dalende werklast en een groeiende spaarpot slachtoffers jarenlang laat wachten op een beslissing is voor ons onaanvaardbaar”, vult Dillen aan. “Het Vlaams Belang zal dan ook zo snel mogelijk een wetsvoorstel indienen om een duidelijke tijdslimiet in te voeren voor de beslissingen van het Slachtofferfonds.”