Nieuws
donderdag, 22 dec 2022

“Jarenlang wanbeleid breekt zuur op tijdens onderhandelingen over verlening kerncentrales”

Foto: iStock. “Jarenlang wanbeleid breekt zuur op tijdens onderhandelingen over verlening kerncentrales”

De Franse energiereus Engie wil dat de Belgische staat mee aandeelhouder wordt van de kerncentrales bij een verlenging en er een maximumfactuur komt voor het opruimen van kernafval. De eisen van Engie weegt op de onderhandelingen over de verlenging van de levensduur van de jongste twee kerncentrales. “Het jarenlange getreuzel van de federale regering heeft ons op een punt gebracht dat we chanteerbaar zijn en onze energiebevoorrading in het gedrang dreigt te komen”, reageert Kamerlid Reccino Van Lommel (Vlaams Belang).

Er wordt door de federale regering onderhandeld met Engie over de verlenging van de kerncentrales Doel 4 en Tihange 3. Die onderhandelingen zouden normaal gezien eind dit jaar afgerond moeten zijn. Maar de deadline van 31 december nadert met rasse schreden en er is nog steeds geen oplossing in zicht. Het Franse energiebedrijf schuift twee eisen naar voor: de overheid wordt zelf ook aandeelhouder van de kerncentrales en er komt een maximumfactuur voor de kosten voor de ontmanteling van de kerncentrales en de berging van nucleair afval. 

“Als de onderhandelingen falen dragen de federale regering en minister Van der Straeten daarin een verpletterende verantwoordelijkheid” 

“We willen niet dat de burger moet opdraaien voor de kosten van de ontmanteling van de kerncentrales”, zegt Van Lommel. “Maar de kosten blijven oplopen door het getreuzel van de federale regering.” Het Kamerlid vreest dat Engie een rechtszaak voorbereidt met betrekking tot de kosten van de nucleaire berging en de geplande overwinstbelasting. Op Europees niveau werd voor die overwinstbelasting een plafond van 180 euro per megawattuur naar voor geschoven, maar de federale regering besliste het plafond op 130 euro te leggen.

Engie verwijt de federale regering ook een trage besluitvorming rond de berging van nucleair afval. “Daarin kunnen we Engie gelijk geven”, besluit Van Lommel. “Door al het getreuzel werden door de exploitant reeds alle ontmantelingsprocedures in gang gezet. Als de onderhandelingen falen dragen de federale regering en minister Van der Straeten daarin een verpletterende verantwoordelijkheid.”