Nieuws
woensdag, 25 okt 2023

Jihadistisch terrorist vervroegd vrijgelaten

Foto: iStock. Jihadistisch terrorist vervroegd vrijgelaten

Het Vlaams Belang is verbolgen over de vervroegde vrijlating van een jihadistische terrorist uit de gevangenis van Lantin. “In 2017 werd deze man, die een terreurcel leidde die op het punt stond in naam van IS een aanslag te plegen, veroordeeld tot amper 12 jaar celstraf, maar vandaag loopt hij alweer vrij rond”, zegt Kamerlid Marijke Dillen. Vorige week nog slachtte en islamitische terrorist twee onschuldige mensen af in Brussel. Voor het Vlaams Belang moeten straffen volledig uitgezeten worden. En voor zware misdadigers, terroristen voorop, kan hierop geen enkele uitzondering gelden.”

De vrijgelaten terrorist maakte deel uit van een driekoppige jihadistische cel, die op 15 januari 2015 ontmanteld werd door de Belgische veiligheidsdiensten. Bij die operatie werden zijn twee kompanen neergeschoten. Het drietal was toen nog maar een week teruggekeerd uit Syrië. “Voor het leiden van een terroristisch netwerk en het plannen van bloedige aanslagen in dit land werd hij bedacht met 12 jaar cel”, aldus Dillen. “Een bijzonder milde bestraffing, wetende wat voor gruweldaden hij voor ogen had.”

“Die straffeloosheid was kenmerkend voor het beleid van Van Quickenborne”

In de gevangenis van Lantin genoot de jihadist van een zogenaamd ‘licht detentieregime’. “Zo verbleef hij in een open afdeling waar hij kon sporten, tafeltennis spelen of lanterfanten op de binnenplaats”, vervolgt Dillen. “En daarnaast kreeg hij, wellicht om aan dat drukke bestaan te ontkomen, regelmatig gevangenisverlof. Tot hij twee weken geleden blijkbaar definitief vrijkwam, als een laatste geschenkje van afscheidnemend minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld).” Voor het Kamerlid is deze straffeloosheid kenmerkend voor de nalatenschap van Van Quickenborne. Dillen verwachten van diens opvolger en kompaan Paul van Tigchelt (Open Vld) geen enkele verbetering.

“Ondertussen zijn al meer dan honderd wegens terrorisme veroordeelde sujetten op vrije voeten”, merkt Dillen, die hierover de minister van Justitie zal ondervragen, tot slot op. “Het is duidelijk dat voor Vivaldi de veiligheid van de burger niet primeert. Integendeel, omwille van het plaatstekort in de gevangenissen, dat opgelost kan worden door dit soort criminelen hun straf in hun herkomstland te laten uitzitten, worden zelfs de gevaarlijkste individuen met een vervroegde vrijlating beloond en wordt onze veiligheid zomaar te grabbel gegooid.”