Persberichten
donderdag, 09 mrt 2023

Jongens psychologisch vernederd op school op Vrouwendag: tuchtonderzoek noodzakelijk

Een middelbare school in Halle verplichtte gisteren naar aanleiding van Internationale Vrouwendag de jongens om een uur lang recht te staan. Volgens Vlaams Parlementslid Kristof Slagmulder (Vlaams Belang) kan dat niet door de beugel en moet er minstens een tuchtonderzoek komen naar het Atheneum en de betrokken leerkrachten. Ook voorzitter van Vlaams Belang Jongeren Filip Brusselmans laat van zich horen in de zaak. “Wie denkt internationale vrouwendag te moeten vieren door jongens te vernederen, hoort niet thuis voor de klas.”

Leerlingen van het Koninklijk Atheneum van Halle kregen gisteren tijdens het eerste lesuur te horen dat de jongens moesten blijven rechtstaan, terwijl de meisjes mochten zitten. Vervolgens kregen enkel de meisjes chocolade. Volgens de werkgroep die de actie bedacht wou men een discussie uitlokken over ongelijkheid. “Wat in het Koninklijk Atheneum van Halle gebeurde, valt pedagogisch moeilijk te verantwoorden”, zegt Slagmulder. “Het is een infantiele en vernederende manier om een discussie over ongelijkheid aan te vangen. Dit is niet hoe je Internationale Vrouwendag hoort te kaderen op school en het zegt veel over het wereldbeeld van de betrokken leerkrachten.” 

“Dit is geen onschuldig leermoment, maar komt rechtstreeks uit het repertoire van de meest extreme woke-denkers”

Ook volgens Brusselmans hoort deze ‘ongelijkheidssimulatie’ niet thuis in de klas. “Op die manier leer je eigenlijk aan dat jongens op straf moeten staan omwille van gepercipieerd onrecht dat tot het verleden behoort”, zegt de jongerenvoorzitter. “Dit is geen onschuldig leermoment, maar komt rechtstreeks uit het repertoire van de meest extreme woke-denkers. Zij streven niet naar gelijkwaardigheid of inclusie, maar willen de wereld opdelen in absolute slachtoffers en daders. Wie denkt internationale vrouwendag te moeten vieren door jongens te vernederen, hoort niet thuis voor de klas.”

Dat wordt ook beaamd door Slagmulder. “Het Vlaams Belang pleit voor gelijkwaardigheid en harmonie tussen man en vrouw”, zegt hij. “Dit bijna wraakzuchtige man-vrouwbeeld is niet wat we onze kinderen willen aanleren.” Op de vraag hoe het nu verder moet is het Vlaams Parlementslid duidelijk: “Het Vlaams Belang pleit in eerste instantie voor een onderzoek naar de school en meer bepaald naar de leerkrachten die betrokken waren bij de werkgroep die de actie bedacht.” Volgens Slagmulder is het tijd om een duidelijk signaal te geven: “Dergelijke praktijken kunnen niet door de beugel”, besluit hij. “Er wordt misbruik gemaakt van een machtspositie als leerkracht om kinderen te stigmatiseren, discrimineren en culpabiliseren. Wat is de volgende stap? Dat we blanke kinderen laten rechtstaan of knielen wanneer de les gaat over kolonisatie?” Slagmulder kondigt eveneens aan Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) hierover te zullen ondervragen.