Nieuws
dinsdag, 11 mei 2021

Jongeren mentaal zwaar getroffen door coronacrisis

Het Vlaams Belang verwacht van de paars-groene regering extra maatregelen voor de jeugdpsychiatrie. “In 2020 heeft vooral de geestelijke gezondheid van jongeren tussen 15 en 25 jaar geleden onder de coronacrisis. Zodanig dat de Onafhankelijke Ziekenfondsen vandaag aan de alarmbel trekken”, zegt Kamerlid Dominiek Sneppe (Vlaams Belang). "De jongeren zijn in deze crisis meer dan ooit vergeten en de maatregelen houden amper rekening met hen. Hoewel velen reeds een jaar opgesloten zitten en geen deftig onderwijs kunnen volgen, wordt naar hen niet geluisterd.”

Sinds het uitbreken van de pandemie is het gebruik van antidepressiva bij jonge mensen alleen maar toegenomen. “Ook worden psychologen en psychiaters opnieuw sneller geconsulteerd, waar geestelijke gezondheidszorg bij het begin van de coronacrisis nog algemeen werd uitgesteld”, aldus Sneppe. “Maar die uitgestelde zorg is zeker nog niet ingehaald.”

“De ellenlange wachtlijsten in de geestelijke gezondheidszorg, ook voor jongeren, zijn in coronatijd enkel langer geworden en zullen na de crisis een gigantisch probleem vormen”

“Tijdens de eerste golf van de coronacrisis was de focus vooral gericht op volksgezondheid en economie”, vervolgt Sneppe. “Hoewel reeds heel vroeg in de crisis door experten in de gezondheidszorg gewaarschuwd werd voor de psychologische schade ten gevolge van de vrijheidsbeperkende maatregelen is daar weinig mee gedaan”. Voor het Vlaams Belang zijn de weinige extra maatregelen voor de sector een pleister op een houten been en voldoen ze zeker niet aan de noden, niet van de patiënt maar ook niet van de sector.

“Jongeren moeten de juiste zorg krijgen”, besluit Sneppe. “Maar op alle niveaus, van de ambulante zorg tot in de centra, is er een tekort aan mogelijkheden om snel op de bal te spelen.” Het Vlaams Belang verwacht van de paars-groene regering dringend extra middelen voor de jeugdpsychiatrie. “Crisishulp is niet ernstig als jongeren in een crisis niet opgevangen kunnen worden. Daarnaast moeten de coronamaatregelen natuurlijk geëvalueerd worden. De remedie mag niet erger zijn dan de kwaal. Het land is veel te lang op slot geweest en er wordt niet geluisterd naar de noodkreet van jongeren”