Nieuws
maandag, 30 nov 2020

Kanaalvernieuwing en R8 heraanleg: “Absoluut EN-EN verhaal!”

Het Vlaams Belang onderschrijft de noodzaak van een kanaalvernieuwing in Kortrijk en vindt dan ook dat het alle kansen verdient op economisch, milieu en mobiliteitsvlak. “Dit zal onze Vlaamse economie en tewerkstelling in Kortrijk alleen maar ten goede komen”, reageert Vlaams Parlementslid Carmen Ryheul (Vlaams Belang). De kosten van dit kanaalproject worden bovendien grotendeels door Europa gedragen. “Dit geeft de ruimte om het verhaal te realiseren van de kanaalvernieuwing én de R8-heraanleg, en dit in het belang van de Kortrijkse regio”, aldus Ryheul.

Het Kanaal Bossuit-Kortrijk is een belangrijke schakel om de havens van Antwerpen en Gent beter met Parijs te verbinden. Maar het is niet breed en diep genoeg voor schepen tot 3.000 ton, waardoor schippers nu 134 kilometer moeten omvaren. De Vlaamse Waterweg kwam met de oplossing van een nieuwe kanaalverbinding, die ook watergebonden economie stimuleert, op vraag van de Vlaamse overheid. De Vlaamse Waterweg onderzoekt nu op welke verschillende Europese subsidies beroep kan worden gedaan om dit kanaalproject te financieren.

De argumenten die Kortrijkse sp.a en Groen aanvoeren om de vernieuwing van het Kanaal Bossuit-Kortrijk naar de prullenmand te verwijzen en enkel in te zetten op de heraanleg van de R8, raken kant-noch-wal. De kanaalvernieuwing is alles behalve een zinloos megalomaan en geldverslindend project. Het kanaalproject kadert immers in de Europese TEN-T-plannen - die nota bene door de Europese Groen-linkse fractie in het Europees Parlement werden goedgekeurd - om de Schelde-Seine verbinding veiliger en toegankelijker te maken voor schepen met een grotere tonnenmaat.

Carmen Ryheul: “De kanaalvernieuwing opent deuren voor nieuwe watergebonden bedrijven, met extra tewerkstellingsmogelijkheden voor de plaatselijke bevolking”

Door de Europese financiële tussenkomst, legt dit dan ook geenszins een financiële hypotheek op de realisatie van de R8. Het is dus zeer slinks en contraproductief om dit project te verbannen en egoïstisch om in het partijbelang alleen maar te kiezen voor de heroriëntering van de R8. “Indien men deze werken nu optimaal op elkaar kan afstemmen, blijven de kosten en de hinder van deze werken voor de bevolking tot een absoluut minimum beperkt”, aldus nog Ryheul.

Wij pleiten wat betreft het kanaal en de R8 voor een traject waarbij zo weinig mogelijk mensen worden onteigend en de milieuhinder tot een minimum wordt beperkt. Hoe dan ook moet het kanaal ter hoogte van het openluchtbad Abdijkaai worden gevrijwaard. Het oude kanaaltracé doorheen Kortrijk, dat buiten gebruik zal worden gesteld voor doorgaande scheepvaart, biedt enorme troeven voor natuurontwikkeling in het centrum van Kortrijk, alsook mogelijkheden om het toerisme te promoten”, besluit Ryheul.