Nieuws
vrijdag, 24 sep 2021

“Karim met de krik was sneller thuis dan agenten die hij aanviel”

Voor Kamerlid en voorzitter van de commissie Binnenlandse Zaken Ortwin Depoortere is de maat vol. Ruim acht keer het voorbije anderhalf jaar interpelleerde hij de regering na feiten van zwaar geweld tegen de politie. Tijdens zijn interpellatie in de Kamer donderdag legde hij opnieuw de vinger op dezelfde wonde. De politieke verantwoordelijkheid van deze en voorgaande regeringen is bijzonder groot, zo legde de commissievoorzitter haarfijn uit.

Depoortere begon met zijn respect voor de politiediensten uit te drukken en maakte zijn medeleven over aan de agenten die slachtoffer werden van geweld. “Niet enkel in Molenbeek, de gemeente die Jan Jambon beloofde op te kuisen, vielen er deze week 5 gewonde politieagenten”, zo vatte hij zijn tussenkomst aan. “In Gent kreeg een politieagent een kopstoot, en de nacht van woensdag op donderdag zijn brandweermannen met stenen bekogeld toen ze containers wilden blussen.”

Depoortere citeerde een politieagent die laconiek opmerkte “dat de dader sneller terug thuis was dan de gewonde agent”. Weliswaar met een enkelband, maar een fout signaal, zo klinkt het in politiemiddens.

“Bewapen onze agenten en laat ze toe hard op te treden wanneer nodig”

Binnenlandminister Annelies Verlinden (CD&V), die in het verleden al vaak beloofde zich burgerlijke partij te stellen “telkens er geweld tegen de politie gebeurt”, bleef ook donderdag het antwoord schuldig op de vraag van het Vlaams Belang in hoeveel gevallen ze dat effectief al had gedaan. “Geweld tegen politie- en hulpdiensten kunnen we nooit tolereren”, moest Verlinden erkennen. “Zij zetten zich in voor onze veiligheid, en wij moeten zorgen voor hun veiligheid”, klonk het. Maar opnieuw bleef het stil bij de minister als het ging over concrete acties.

Kamerlid Depoortere wees er de minister fijntjes op dat er in 2020 al meer dan 12.000 geweldsdelicten tegen politieagenten gebeurden. Hij verzette zich ook tegen het bestaan van ‘no-go zones’. Voor het Vlaams Belang moet er méér blauw op straat en verdient de politie meer politieke rugdekking. “Bewapen de politie en laat ze toe hard op te treden wanneer nodig”, zo drong de commissievoorzitter aan bij Verlinden.

Het Vlaams Belang zal volgende week opnieuw een wetsvoorstel indienen betreffende het gebruik van bodycams tijdens politie-interventies. Die zijn nuttig voor bewijsvoering tegen geweldenaars. “Politiemensen kunnen op ons rekenen om terug orde en recht te herstellen”, besloot Depoortere. “Ik hoop op uw steun om dat voorstel direct goed te keuren.”