Nieuws
maandag, 28 feb 2022

Kernenergie: Van der Straeten misleidt (opnieuw)

Een Groene minister die een oorlog in Oekraïne en een energiecrisis misbruikt om het publiek te misleiden over het nut van kernenergie”, zegt Kamerlid Kurt Ravyts. In de paarsgroene Vivaldiploeg kan het allemaal. Vanochtend was minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) te gast in het Radio 1-programma ‘De Ochtend’, waar ze alweer een paar opvallende uitspraken deed.

“Zo pleitte ze ervoor om via de haven van Zeebrugge in te zetten op de aanvoer van LNG (Liquefied Natural Gas)”, aldus Ravyts. “Daarbij gaat de groene minister verrassend vlot voorbij aan het feit dat bij het produceren van LNG het gas tot ver onder het vriespunt dient gebracht te worden, wat bijzonder veel energie kost en het veel duurder maakt.”

“Maar opvallender waren haar uitspraken – en halve waarheden – over de nucleaire energie in dit land”, vervolgt Ravyts. “Zo claimde de minister dat het openhouden van de twee jongste kerncentrales in het land (Tihange III en Doel IV) geen enkele oplossing is, want dat deze kerncentrales goed zijn voor amper 2 procent van onze energiemix’.” Misleidend uiteraard, want op die manier praat ze niet enkel over de stroomproductie, maar ook over alle stookolie en gas we hier verbruiken.

“Nu weten we na haar pijnlijke passage in de Afspraak wel dat de minister niet al te best kan rekenen in procenten, maar dit slaat toch wel alles”, stelt Kamerlid Reccino Van Lommel. “Met een respectievelijke capaciteit van 1.038 en 1.039 MW zorgen deze beide centrales voor 35 procent van de totale kernenergieproductie in België (5.943 MW). Die kernenergie is in haar totaliteit dan weer goed voor 48 procent van de totale stroomproductie van het land. Men moet echt geen kei in hoofdrekenen zijn om te weten dat 35 procent van die 48 procent zeker géén 2 procent is, maar dichter tegen 17 procent. Kortom: de dogmatische groene politica Van der Straeten liegt over onze kerncentrales, en haar houding is een minister onwaardig.”