Nieuws
woensdag, 16 feb 2022

“Kernuitstap moet nu teruggedraaid worden”

Het Vlaams Belang sluit zich aan bij de nieuwste oproep om geen kernuitstap uit te voeren in 2025. Volgens de partij zal de uitstap namelijk een negatieve impact hebben op de betaalbaarheid van energie net als voor de CO2-uitstoot. “Vandaag krijgen we bijval van alle grote werkgeversorganisaties, die een oproep lanceerden tegen de onzekere kernuitstap en voor het behoud van de jongste kerncentrales. Zonder deze schone kerncentrales kunnen we onze energieproductie niet betaalbaar, betrouwbaar en beter voor het milieu maken. Paars-groen moet een bocht maken.”

Het VBO, Voka, Beci en UWE - de grote werkgeversorganisaties van dit land - zeggen de paars-groene regering de wacht aan. Volgens hen is de kernuitstap een avontuur dat onze energiebevoorrading in onzekerheid zal onderdompelen en ons bovendien afhankelijker zal maken van buitenlandse gasimport en uitvoerders zoals Rusland. “Bovendien is het zelfs onduidelijk of er voldoende energie zal kunnen worden geïmporteerd, waarop ons land na de kernuitstap meer dan ooit rekent”, zo klinkt het, want ook onze buurlanden kampen met energie- en transitieproblemen.

“Er moet een paars-groene bocht komen over de kernuitstap”

“De werkgeversgroepen hebben in deze groot gelijk”, reageert Kamerlid Reccino Van Lommel (Vlaams Belang). “Net als de meerderheid van de bevolking zien zij een kernuitstap niet zitten, omdat dit zal leiden tot bevoorradingsonzekerheid en dus hogere prijzen, wat dan weer zal uitmonden in inflatie, loonaanpassingen en een competitiviteit die onder druk staat. We zien dit nu al met de te grote afhankelijkheid van gas - die Groen nog wil uitvergroten met haar gesubsidieerde gascentrales - en waarvan onze mensen de dupe zijn.”

“Na wetenschappelijke studies en bevolkingsbevragingen worden wij nu ook bijgetreden door de werkgevers in dit land”, besluit Van Lommel. “Het is het zoveelste signaal dat een levensduurverlenging van de jongste kerncentrales noodzakelijk is en maatschappelijk breed gedragen wordt. Ook moet het pad worden geëffend naar onderzoek en uitbouw van nieuwe, modernere kerncentrales, zoals de zogenaamde ‘small modular reactors’. Er moet een einde komen aan het huidige experimenteel en gevaarlijk beleid. Premier Alexander De Croo (Open Vld) moet onmiddellijk samenzitten met Engie om de kernuitstap terug te draaien. Er is genoeg tijd verspild.”

Van Lommel laat verder weten dat hij morgen - donderdag - tijdens de plenaire vergadering in de Kamer energieminister Tinne Van der Straeten (Groen) zal interpelleren over dit thema. “Er moet een paars-groene bocht komen.”