Nieuws
vrijdag, 02 sep 2022

“Kill the Boer” is geen racisme volgens rechtbank in Zuid-Afrika

De Zuid-Afrikaanse rechtbank van gelijkheid in Johannesburg oordeelde vorige week dat de anti-blanke Kill the Boer-gezangen door de communistische politieke partij “Economic Freedom Fighters” (EFF), niet racistisch zijn. Het AfriForum, een vereniging die zich inzet voor de rechten van de blanke Boeren, had eerder het EEF voor de rechter gedaagd omwille van de liederen. “Hoewel het hier duidelijk om aanzetten tot racistisch geweld tegen de Boeren gaat, is er voor het systeem in Zuid-Afrika niets aan de hand”, zegt Kamerlid Ellen Samyn. Blanken zijn daar opgejaagd wild, dat is nu ook bevestigd door het gerecht.”

In Zuid-Afrika staan de rechten van de Afrikanerboeren al sinds het einde van de apartheid in 1990 onder hoge druk. “Ze zijn slachtoffer van structurele overheidsdiscriminatie, landonteigeningen, maar ook en vooral van anti-blanke moordpartijen op hun erven door zwarte bendes”, aldus Samyn. “Deze Plaasmoorde worden gefaciliteerd door het haatdragend klimaat dat partijen als het EFF creëren. De opzwepende ‘Kill the Boer’-gezangen zijn daar een handig instrument toe.”

“De apartheid is in Zuid-Afrika nooit afgeschaft, het is gewoon van kant gewisseld”

Dat het gerechtelijk systeem deze liederen en dus het EFF nu vrijpleit, is volgens het Vlaams Belang uiterst zorgwekkend. “De linkse Zuid-Afrikaanse ANC-regering heeft altijd het licht van de zon ontkend en gesteld dat er geen sprake is van structureel racistisch geweld tegen de Boeren”, vervolgt Samyn. “En nu treedt Justitie de politiek dus bij in die leugen.”

Het Vlaams Belang neemt ook nota van de onverschilligheid van de Belgische politiek in deze kwestie. “Ik ondervroeg gewezen minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès (MR) hier meermaals over. Maar zij ontkende in koor met het Zuid-Afrikaanse regime de gruwelijke realiteit van de plaasmoorde en het anti-blank racisme”, besluit Samyn. “Men moet nu stoppen met wegkijken en Zuid-Afrika op de vingers tikken voor wat met de Boeren aan het gebeuren is. Als dat kan voor landen als Polen, Hongarije of Amerika over interne kwesties, die trouwens in niets te vergelijken zijn met de vreselijke toestanden in Zuid-Afrika, moet dat nu ook kunnen.”